Město bez emisí poblíž Abu Dhabi od Normana Fostera

Zdroj
dezeen.com
Vložil
Petr Šmídek
09.05.2007 21:00
Z blízkého východu doposud přicházely jen informace o ztřeštěných projektech budovaných v zemích bohatých na ropu. Konečně už si také zde uvědomili, že černé zlato nepoteče věčně a zdroj financí potřebný k životu městech uprostřed pouště může jednou vyschnout. Proto byl 8. května 2007 veřejnosti představen projekt „Zero carbon, zero waste city“, za kterým stojí londýnská kancelář Normana Fostera. Celou akci iniciovala společnost „Abu Dhabi Future Energy Company“, kterou v minulém roce založila (a dotuje) vláda Abu Dhabi. Program pro 6 milionů čtverečních metrů velký areál tvoří inovační centrum, univerzita světové úrovně a vývojová společnost pro uplatnění na trhu jakož i speciální ekonomická zóna s institucemi zabývajícími se vývojem a výrobou produktů spojených s obnovitelnými zdroji energie.
Fosterův návrh představuje ohraničené město s hustě zastavěným územím. Projekt by měl vzniknout ve dvou fázích. Prvně by mělo vzniknout obří pole s fotovoltaickými články a teprve pak by mělo pozvolna začít se zastavováním města. Tímto architekti doufají, že se vyvarují vysídlování. Kvůli tomu, aby mohla být oblast napojena na infrastrukturu, budou využity stávající dopravní cesty, ale vzniknou také silnice nové (mezi jinými také spojnice s centrem Abu Dhabi a mezinárodním letištěm).
Provoz uvnitř města však bude zcela bez automobilů. Hustá síť veřejné dopravy se zastávkami po 200 metrech se postará o to, aby jste všichni dostali pohodlně kamkoliv. Přívětivé prostředí mají chodcům nabídnout stinné chodníky a úzké ulice, přestože venkovní teplota dosahuje v teplých měsících až k 50 ºC.
Kompaktní forma vychází z historických předobrazů měst, které byly vždy velmi husté a uzavřeny masivní hradbou. Okolí nově vzniklého města Masdar bude obklopeno slunečními a větrnými elektrárnami, které se budou starat o kompletní zásobování města energií. Link>
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vida, jde to i bez aut
robert
10.05.07 10:27
to bych si nebyl tak jistý
Mouser
10.05.07 02:52
Pěkné
Asmodeus
10.05.07 03:45
foster....
...
10.05.07 09:48
bez aut a bez metra
robert
11.05.07 08:25
zobrazit všechny komentáře

Související články