Věřící si připomněli 75. výročí vysvěcení vinohradského kostela

Zdroj
Jiří Janda
Vložil
ČTK
08.05.2007 20:00
Praha

Praha - Věřící si dnes celodenním programem připomněli 75. výročí vysvěcení kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad na pražských Vinohradech. "Posvěcení kostela, to jsou takové narozeniny toho kostela," řekl věřícím pražský arcibiskup Miloslav Vlk na mši, jež v podvečer oslavy zakončila.
    Kostel postavený slovinským architektem Josipem Plečnikem, který se v Česku proslavil zejména jako autor úprav Pražského hradu, se stal dominantou Vinohrad i významnou součástí panoramatu Prahy. Vysvěcen byl 8. května 1932.
    Výročí vysvěcení kostela připomněla v jeho podzemí výstava, jež začala 3. května a bude přístupná ještě ve čtvrtek a v neděli. Dnešní celodenní program zahájila ráno zádušní mše za stavitele kostela Plečnika, následovala odborná prohlídka budovy s odborným výkladem. Ještě před závěrečnou slavnostní mší se v kostele uskutečnil také koncert chrámového sboru Cantores Cordis.
    Plečnik svůj návrh dokončil v roce 1927, když výrazně pozměnil svou původní vizi, která předpokládala velkorysé zastavění prostoru dalšími budovami včetně školy, obytných domů či vítězného oblouku. Důvodem byl nedostatek finančních prostředků na tak náročnou výstavbu.
    Při návrhu kostela se Plečnik údajně nechal inspirovat starokřesťanskou středomořskou architekturou. Obdélníkový sál má rozměry 26 krát 38 metrů a je 14 metrů vysoký. Široká hlavní věž se šesti zvony je zakončena třímetrovou měděnou bání se čtyři metry vysokým křížem a dosahuje výšky 42 metrů. Věž má rozměrné kulaté okno o  průměru 7,6 metru, které zároveň plní funkci hodin.
    Loni kostel ministerstvo kultury zařadilo na předběžný seznam památek a kulturních statků, které Česká republika navrhne pro zápis do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO v období 2007 až 2018.
0 komentářů
přidat komentář