Kresby a písemnosti Leonarda da Vinci v digitálním archivu

Vložil
ČTK
08.05.2007 10:35
Itálie

Řím

Řím - Rukopisy a kresby geniálního renesančního umělce Leonarda da Vinciho budou poprvé zpřístupněny tuto sobotu prostřednictvím digitálního archivu E-Leo, který založila Knihovna Leonarda da Vinciho v toskánském městečku Vinci. Informovala o tom agentura EFE.
    Archiv umožní dešifrovat da Vinciho komplikované záznamy propletené kresbami a doplňované poznámkami. Více než 6000 stránek rukopisů a kreseb geniálního umělce a vynálezce (1452-1519) bude možno studovat zdarma. Digitální archiv financují společně Leonardova knihovna a Evropská unie.
    Knihovna Leonarda da Vinciho, která byla založena v roce 1928 a v níž je uchováváno jeho impozantní dílo, vytvořila archiv E-Leo s cílem umožnit nejen číst a studovat, ale také pochopit geniálního tvůrce, uvádí se v prohlášení, které instituce vydala.
    Projekt E-Leo však chce jít ještě dále a kromě obsáhlého Leonardova díla má vzniknout digitální archiv rukopisů vztahujících se k historii vědy a techniky středověku a renesance. Archiv E-Leo, který bude oficiálně představen v pátek, má adresu www.leonardodigitale.com.
0 komentářů
přidat komentář