Zbytky bývalé památky v Přerově začal kácet k zemi bagr

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
04.05.2007 14:40
Přerov

Přerov - Poslední zbytky bývalé přerovské památky, jíž se přezdívalo Komuna, včera začal definitivně kácet k zemi bagr. Stavební firma vyslyšela výzvu přerovských úředníků, aby demolici objektu i kvůli stížnostem obyvatel urychleně dokončila. O zachování domu z počátku 20. století usilovala od února část Přerovanů i nynější ministr kultury Václav Jehlička. Dům, který ministerstvo kultury ze seznamu kulturních památek vyškrtnulo loni, se ale již zachránit nepodařilo. Na jeho místě vyroste obchodní centrum.

    "Teď jsem tam byl, bagr už bourá. Do konce května mají vyklidit pozemek. Do té doby by měly být základy zcela srovnány se zemí," řekl ČTK šéf stavebního úřadu Jiří Just.
    K okamžitému dokončení demolice zbytků objektu vyzvali přerovští úředníci stavebníky minulý týden v pondělí. Důvodem byly i dvě petice občanů na to, že je tam staveniště, práší se a vyskytují se zde potkani a holubi. Pokud by výzvu nesplnili, hrozila jim sankce. "Nebylo potřeba žádných sankcí, výzvu splnili. Dohlížíme nyní, zda jsou dodrženy podmínky demolice," doplnil Just.
    O zachování bývalého spolkového domu Trávník zvaného Komuna tamní lidé usilovali od začátku února. Snahy o jeho záchranu provázely velké emoce. Do Přerova dorazil osobně i Jehlička, jenž označil vyškrtnutí bývalé památky ze seznamu za chybu. Demolici se pokusili v polovině února zabránit vlastními těly i aktivisté, kteří obsadili bagr s transparenty a odmítli z něj slézt.
    Demoliční práce na bývalé památce spolkového domu Trávník byly zastaveny před dvěma měsíci poté, co nabylo právní moci správní řízení ministerstva kultury. Jeho výsledkem mělo původně být navrácení domu na seznam památek. Zástupci ministerstva ale řízení na konci března ukončili s tím, že již nemá smysl ruiny za památku prohlašovat.
    Za překotnou demolici objektu, která začala v únoru, již padla první pokuta. Stavbyvedoucí první stavební firmy, jež se na demolici podílela, dostal pokutu za zahájení demolice, aniž měl všechny doklady v pořádku. Výši pokuty však úředníci odmítli sdělit. Pokutu ale podle Justa může dostat i firma, která nastoupila na staveniště jako druhá v pořadí. Úředníci ale vyčkávají na dokončení stavebních prací.
Na místě Komuny by v budoucnu podle záměru vlastníka, brněnské firmy Reinvest Corporation, mělo vyrůst obchodní centrum. Na místo se již chystají také přerovští archeologové. Podle nich by výzkum na tamní ploše mohl přinést nové poznatky z dob pravěku či raně středověkého osídlení.
    Dělnický dům byl postaven na počátku 20. století. Objekt se stal střediskem stranického života, proletářské tělovýchovy, kulturních, divadelních a hudebních složek strany v přerovském okrese. Budova byla zapsána na seznam nemovitých kulturních památek jako památka dělnického hnutí s odkazem na činnost KSČ v roce 1963. Firma objekt koupila od Českých drah, které byly do té doby majitelem tohoto domu.
0 komentářů
přidat komentář