Vzácný kostel sv. Linharta v Údrči se daří zachránit před zkázou

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
02.05.2007 18:25
Svitavy

Údrč (Karlovarsko) - Vzácný farní kostel svatého Linharta v Údrči na Karlovarsku se daří skupině několika nadšenců zachránit před zkázou. Na jeho opravy se jim podařilo během uplynulých deseti let získat z různých zdrojů už kolem pěti milionů korun. Pro letošní rok získali na obnovu kostela asi půl milionu korun a podaří se dokončit zabezpečení stavby proti zatékání. ČTK to řekl iniciátor záchrany kostela Vladislav Krátký.
    Původně gotický kostel svatého Linharta pocházel patrně z roku 1384. Od té doby prošel přestavbou a v roce 1734 dostal i novou věž. Poslední renovace kostela se ale uskutečnila v roce 1911 a od té doby už jenom chátral, uvedl Krátký. V roce 1994 byl sice zapsán do seznamu nemovitých kulturních památek regionu, ale ani to jeho devastaci nezastavilo, řekl. "Proto jsme se rozhodli se skupinou příznivců obce a kostela, že se pokusíme stavbu zachránit," dodal Krátký.
    Hlavním problémem bylo podle Krátkého získání peněz. Při získávání sponzorů pomáhala řada lidí, ať už bývalý bochovský děkan František Kolanda, nebo Jan Schmid z Divadla Ypsilon a pražský výtvarník Bohumil Franc. V roce 1998, kdy opravy začaly, se podařilo za zhruba 120.000 korun obnovit vstupní dveře, vyměnit nejvíce zničená okna a vypracovat projekt na opravu střechy a krovů. "Asi milion korun vybrali bývalí obyvatelé údrčské farnosti, kteří se sem nyní pravidelně vracejí," poznamenal Krátký.
    Zájem o kostel probudila i řada kulturní a společenských akcí, které se na jeho podporu začaly pořádat. Ať už to byly slavnostní mše ke svátku svatého Linharta či vystoupení členů pražského Divadla Ypsilon nebo Národního divadla a dalších umělců. Letos se 1. září uskuteční jubilejní desátá mše v rámci svátku svatého Linharta na podporu obnovy kostela.
    Kostel z nejhoršího venku, domnívá se Krátký. Má už kompletně opravenou střechu a krovy, letos by měla skončit rekonstrukce všech říms. Takže do něj už nebude zatékat. Po rekonstrukci jsou věžní hodiny, takže už zase ukazují čas. Jeden z místních lidí je sem chodí třikrát týdne natahovat. Ve věži je také restaurovaný zvon. "Spousta práce je ale stále před námi. Ať se týká opravy fasády nebo obnovy oltáře. Jak bude postupovat, záleží na štědrosti sponzorů a také přiznaných dotacích," dodal Krátký.
    Kostel v Údrči je stále majetkem římskokatolické církve, která se snažila v minulosti menšími částkami na jeho obnovu přispívat. Peníze na větší opravy jí ale chybějí. V Karlovarském kraji má římskokatolická církev přibližně 130 kostelů. Polovina z nich je přitom ve špatném technickém stavu. Proto se je církev například snaží převádět na jiné subjekty. To zatím udělala v deseti případech.
0 komentářů
přidat komentář