Lednicko-valtický areál je v UNESCO deset let, potřebuje peníze

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
01.05.2007 22:50
Brno

Lednice (Břeclavsko) - Do obnovy památek Lednicko-valtického areálu na Břeclavsku, který je již deset let na seznamu světových památek UNESCO, bylo za tu dobu investováno více než 300 milionů korun. Přestože se region od prosince 1996 výrazně změnil, starostové a památkáři se domnívají, že by si zasloužil větší podporu. Areál je s Pražským hradem a Českým Krumlovem jedním ze tří největších turistických lákadel Česka. Míří do něj ročně stovky tisíc turistů z celého světa.

    "Mezi památkami UNESCO jsme sice byli zapsáni v prosinci 1996. V zimě se moc slavit nedá, takže si výročí připomeneme až teď v létě," řekl dnes ČTK předseda mikroregionu Lednicko-valtický areál a zároveň lednický starosta Libor Kabát.
    Kdo si areál spojuje pouze se zámkem a jeho parkem v Lednici, je na omylu. Jde totiž o bezmála 200 kilometrů čtverečních mezi Mikulovem a Břeclaví. Prostor kdysi Lichtenštejnové upravili do podoby obřího parku plného rybníků, vzácných dřevin a především romantických staveb - takzvaných saletů, které jej zkrášlují. Areál je největší člověkem esteticky upravenou plochou v Evropě.
    Region se za uplynulých deset let změnil k nepoznání. Například jen v lednickém zámku byly zrestaurovány všechny jeho komnaty v přízemí, byl opraven unikátní palmový skleník, v zámku vznikla galerie lichtenštejnských obrazů, pod ním je zpřístupněná umělá jeskyně a od 90. let patří k turistickým atrakcím projížďky po zámeckém rameni řeky Dyje.
    V Lednici byly letos otevřeny lázně využívající hojivých účinků jodobromové vody. V areálu bylo vyznačeno 50 kilometrů cyklostezek napojených na cyklotrasy v Dolních Rakousích. Obce areálu se s Břeclaví spojily v mikroregion a nyní dávají ročně na jeho turistickou propagaci přibližně 5,5 milionu korun.
    V areálu stále podle odborníků schází dostatečný počet kvalitních ubytovacích prostor. Některé salety opraveny byly, některé ale dále chátrají. Zámek v Lednici stále čeká na opravu fasád a také střech. Investice potřebuje i zámek ve Valticích. Hledají se peníze na úpravu a údržbu lednických rybníků.
    "Vnímám pomoc státu ve vztahu k areálu jako podprůměrnou. Na areál zapomíná a upřednostňuje Prahu. Schází koordinovaná péče o areál," řekl dnes ČTK břeclavský starosta Dymo Piškula.
    Nebýt prý takzvaného porcování medvěda, kdy se poslancům podařilo při tvorbě státního rozpočtu vymoci pro region důležité dotace, bylo by toho upraveno mnohem méně. Zdůraznil, že areál nejsou jen památky, ale také příroda a upravená krajina. Podle něj si mnohdy ministerstva přehazují různé problémy týkající se areálu s tím, že čekají, že je vyřeší ti druzí.
    Jen lednický zámek navštíví ročně asi 280.000 turistů. Jeho přilehlý park je volně přístupný a odhaduje se, že jím ročně projde až půl milionu návštěvníků. "Rozhodně by bylo prospěšné, kdyby pro nejnavštěvovanější památky UNESCO vznikl samostatný finanční fond, z něhož by bylo možné čerpat. Finance, které k nám šly, jsou jistě nemalé, na druhé straně jich ale mohlo být ještě více," řekla lednická kastelánka Ivana Holásková.
    Předseda mikroregionu Kabát připouští, že některá očekávání se zápisem areálu mezi památky UNESCO nepodařilo zatím naplnit, na druhé straně se domnívá, že se situace zlepšuje. "Především je nutné, aby si vedení jednotlivých resortů uvědomilo, nakolik je areál světově jedinečný. Podle nás mají v tomto ohledu stále jisté rezervy," zdůraznil břeclavský starosta, který se situací není zdaleka tak spokojen.
0 komentářů
přidat komentář

Související články