Soutěž na novou soudní budovu v Paříži pokračuje

Vložil
Martin Rosa
01.05.2007 14:40
V loňském roce jsme na archiwebu několikrát přinesli zprávu o ideové soutěži na novou pařížskou soudní budovu. Nyní bylo vyhlášeno její pokračování - soutěž, ze které by měl vzejít architekt, který svůj návrh realizuje. Sledovat průběh několika soutěží na tuto významnou veřejnou budovu je pro nás velmi zajímavé hned z několika důvodů - o čistotě zadání zakázek na nové soudní budovy v Česku si "povídají vrabci na střeše" (především okolnosti vzniku brněnského Justičního paláce jsou až zarážející, i vzhledem k tomu, že kde jinde by mělo probíhat vše transparentně a férově než v prostředí justice) a bezesporu zajímavé může být i srovnání přípravy této soutěže s přípravou naší soutěže na Národní knihovnu.

Úvahy o potřebě rozšířit nebo zcela přestavět prostory pro pařížský soud sahají na začátek 90. let. Od roku 1998 se v Paříži hledá vhodná lokalita, která by umožnila stavbu nové budovy s užitnou plochou předběžně stanovenou na 100.000 m2. V roce 2003 se do celé záležitosti vkládá i prezident Jacques Chirac a vzniká Etablissement Public du Palais de Justice de Paris (EPPJP), který má realizovat tento záměr. Jeho prvním krokem je rozhodnutí o stavbě nové budovy pro Tribunal de Grande Instance (TGI) a rekonstrukce stávajících budov na Isle de la Cité pro potřeby pouze vrchního a odvolacího soudu. V roce 2005 konečně oznamuje francouzský premiér, že pro potřeby stavby nového TGI byla vybrána lokalita Tolbiac v blízkosti Perraultovy Národní knihovny u Seiny. Pro ověření, zda bude lokalita vhodná pro relaizaci budovy s požadovaným stavebním programem a rozpoutání veřejné debaty, byla v loňském roce vypsána mezinárodní Ideová soutěž s porotou, ve které zasedlo hned několik hvězd světové architektury, a zajímavými finančními odměnami pro vítěze. Není bez zajímavosti, že vyhlašovatelé soutěže vřele zvali k účasti i studenty, jejichž projekty byly hodnoceny jak současně s projekty profesionálů, tak i zvlášť. Z 275 projektů (75 bylo studentských) bylo vybráno 8 projektů jako vítězných (5 studentských). Vítězné projekty ukázaly, že je vybraná lokalita nejen vhodná pro relizaci záměru, ale umožňuje i různé přístupy k řešení návrhu. Následovala výstava soutěžních projektů, několik veřejných debat (mj. s předsedou poroty M. Fuksasem) a nakonec definitivní rozhodnutí premiéra o realizaci nové soudní budovy v lotalitě Tolbiac a vypsání právě probíhající soutěže.
Soutěž je vyhlášená jako vyzvaná, nicméně 10-12 vyzvaných architektů a týmů bude vybráno na základě právě probíhajícího předkvalifikačního kola. Soutěžní týmy se mohou do 29. 5. 2007 přihlásit a o tom, zda budou vybrány k pokračování v soutěži, rozhodne porota na základě jejich referencí a hodnocení způsobilosti. Každý soutěžní tým, který bude vybrán a v průběhu druhé poloviny roku vypracuje návrh dle požadavků, obdrží odměnu 250.000 EUR.
Bude asi velmi zajímavé sledovat, zda se o účast v soutěži přihlásí některý z českých ateliérů. Třeba se ukáže, že oni "vrabci na střeše" budoucího brněnského justičního paláce, cvrlíkající si o tom, že se v Brně zakázky rozdělují jen na základech známostí nebo stylem "aby se všichni vlci nažrali a koza zůstala celá" (nebo lépe slepá a hluchá), nemají pravdu.

Bližší informace naleznete na stránkách soutěže >


> Soutěž: Nouveau Palais de Justice de Paris [18.8.2006]
> Výsledky soutěže Palais de Justice de Paris [7.12.2006]
0 komentářů
přidat komentář