Magistrát koupí pozemky pro stavbu nové ulice v Karlíně

Vložil
ČTK
26.04.2007 22:15
Praha

Praha - Pražský magistrát koupí některé pozemky s nevyužívanými budovami v Karlíně pro výstavbu prodloužení Pobřežní ulice. Zaplatí za ně podle dnešního rozhodnutí zastupitelstva 96 milionů korun. Několik členů sboru poukazovalo na to, že v minulosti byly parcely v majetku Pražské strojírny, což je dceřiná společnost Dopravního podniku hlavního města Prahy. Podnik patří městu.
    "Pražská strojírna areál prodala a nyní jsme se dostali k tomu, že město od nabyvatele jeho část vykupuje. Příště by bylo daleko lepší od městských organizací pozemky koupit a zjednodušit si cestu k projektu, který plánujeme," řekl Petr Zajíček (KSČM).
    Také Tomáš Homola (SNK ED) označil postup za nesystémový, i když proti obchodu nic nemá. "Kdybychom to koupili od Pražské strojírny, nebyly by nyní spekulace o ceně," řekl.
    Podle Homolovy stranické kolegyně a primátorovy náměstkyně Markéty Reedové město transakcí nic netratí. "Dá se říci, že nakupujeme levněji," zdůraznila náměstkyně. Výstavba Pobřežní ulice z Invalidovny k Libeňskému mostu bude podle ní částečně hrazena z fondů Evropské unie. Pokud by město pozemky nevlastnilo, příspěvek by nedostalo, dodala.
    Radní Radovan Šteiner (ODS) poukázal na to, Pražská strojírna byla akciovou společností, areál byl do ní vložen. "Město nemůže znárodnit nebo vyvlastnit majetek akciové společnosti," podotkl Šteiner.
    Pobřežní ulice by se měla stát novou hlavní karlínskou ulicí. Čtvrť, kterou v srpnu před pěti lety zasáhla povodeň, už je před velkou vodou chráněna zábranami. Kolem nové Pobřežní ulice by měly vzniknout domy. Další v podstatě nevyužívané pozemky by měly být upraveny a sloužit k rekreaci obyvatel.
0 komentářů
přidat komentář