Titul nejkrásnější kniha roku 2006 získaly i Masákovy paměti

Zdroj
Jiří Janda
Vložil
ČTK
25.04.2007 21:35
Praha

Tak nějak to bylo picture
Praha – Celkem 18 publikací vydaných v loňském roce získalo ocenění v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2006. Výsledky dnes pořadatelé zveřejnili na tiskové konferenci v Praze. Oceněné knihy budou až do 27. května vystaveny v Památníku národního písemnictví v Praze.
    Vítězové šesti hlavních kategorií získali cenu ministra kultury, která je spojena s odměnou ve výši 50.000 korun, z níž se již nemusí platit daň. Pořadatelem letošního 42. ročníku soutěže bylo právě ministerstvo kultury ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví.
    Letos své publikace do soutěže přihlásilo 107 vydavatelů. Odborná porota hodnotila celkem 196 knih, z nichž jich do užšího výběru postoupilo 53. Podle pořadatelů bylo loni v Česku vydáno přes 12.000 knih.
    "To je obrovská produkce a samozřejmě je velmi kolísavá," řekla ČTK ředitelka Památníku národního písemnictví Eva Wolfová. Soutěž podle ní proto mapováním nejlepších knih ukazuje, kterým směrem by se kvalitní česká knižní produkce mohla ubírat.
    Podle Wolfové se od počátku 90. let kvalita české polygrafie neustále zlepšuje. "Nejkrásnější české knihy jsou dnes srovnatelné i třeba se švýcarskými, německými a britskými, které jsou tradičně na vysoké úrovni," konstatovala.
    Cenu v kategorii krásná literatura si odnesl Miroslav Masák za knihu Tak nějak to bylo. V kategorii výtvarné umění porota ocenila publikaci Otta M. Urbana V barvách chorobných o české dekadenci.
    Ministerskou cenu v kategorii dětské literatury získali tvůrci knihy pohádek z Bosny a Hercegoviny Ateš Periša - ohnivý muž. V oblasti vědecké a odborné literatury se prosadila kniha UB 12 Mileny Slavické. V kategorii katalog zvítězila kniha Družstevní práce: Sutnar - Sudek autorky Lucie Vlčkové. Mezi učebnicemi zvítězily dva Učební texty Univerzity Karlovy v Praze.
    Právě kvalita českých učebnic však podle organizátorů oproti jiným publikacím dlouhodobě zaostává. "Hodnotili jsme je vlastně jen proto, aby ta kategorie nezanikla," uvedl člen poroty Milan Jaroš. Nakladatelé obvykle říkají, že jsou příliš svázáni osnovami a cenou, která v případě učebnic prý pro kupující hraje velkou roli a nakladatelé do takových knih nechtějí investovat.
    Jinak jsou ale pořadatelé s kvalitou českých publikací spokojeni; řadu hodnotných knih nakladatelé do soutěže ani nepřihlásili, a proto často ceny pravidelně získávají stejné firmy. "Nakladatelé sami zvažují, jestli produkce, kterou vydávají, je vhodná pro účast v soutěži, nebo ne," vysvětlila Wolfová.
    Organizátoři přesto každoročně s nabídkou účasti v soutěži obesílají nakladatelství vydávající více než jednu či dvě publikace ročně; těch je v Česku asi tisícovka. "Přesto se soutěže v posledních letech pravidelně zúčastňuje přes stovku nakladatelů a počet knih zaslaných do soutěže je zhruba stejný," dodala Wolfová.


Tak nějak to bylo
Miroslav Masák
KANT, 2006
120 stran, 22x16cm, česky, paperback, česky
Běžná cena: 250 Kč
Naše cena: 220 Kč (doba expedice: do 7 dnů)
0 komentářů
přidat komentář