Oprava bývalé elektrotechnické fakulty v Plzni je téměř hotová

Zdroj
Marie Fialová
Vložil
ČTK
24.10.2005 19:15
Plzeň

PLZEŇ - Oprava stoleté budovy v centru Plzně, v níž donedávna sídlila elektrotechnická fakulta Západočeské univerzity, je téměř hotová. Neorenesanční budova je kulturní památkou, tvoří jednu z dominant historického jádra města. Objekt předají stavebníci univerzitě 5. prosince, poté se sem přestěhuje právnická fakulta. ČTK to dnes řekla mluvčí univerzity Jarmila Smazalová.
    "Při rekonstrukci se na střechu vrátila původní krytina z přírodní břidlice. Řemeslníci opravili zničené balkony, doplnili chybějící architektonické a klempířské prvky z měděného plechu. Provedli kompletní restauraci truhlářských prvků, renovovali i původní historická dřevěná okna," uvedla mluvčí. Doplnila, že speciální omítka je vypracovaná částečně vyškrabáváním a částečně malováním. Upozornila také, že budova je nyní bezbariérová.
    "Na závěr bude objekt nasvícen společně s protější synagogou. Tím se podtrhne zdařilá rekonstrukce této kulturní památky. Město bude obohaceno o krásný objekt přímo v centru," uvedla mluvčí.
    Rozlehlá čtyřpatrová budova byla původně postavena pro Obchodní a živnostenskou komoru. Na nároží je věž, v interiéru bohatá štuková výzdoba. Budova od roku 1949 patří vysokému školství. Elektrotechnická fakulta se odsud loni přestěhovala do nové budovy v univerzitním areálu na Borech.
    Rekonstrukce opuštěné budovy začala loni v prosinci. Náklady na opravu činily zhruba 66 milionů korun. Autorem projektu je plzeňský architekt Jan Soukup, stavbu provádí Metrostav. Objekt bude sloužit právnické fakultě, která dosud sídlí v prostorách města, jež musí odevzdat.
0 komentářů
přidat komentář