Architekt Milunič představí v Národní galerii své stavby

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
24.04.2007 12:30
Praha

Praha - Architekt Vlado Milunič uvede ve Veletržním paláci přednášku, na které představí některé aspekty pražského Tančícího domu i dalších svých staveb. Kdysi kontroverzní, dnes převážně obdivovanou stavbu postavil Milunič se slavným architektem Frankem Gehrym v polovině 90. let. Přednáška se uskuteční 2. května od 16:00 v auditoriu Veletržního paláce.

    "Během své přednášky Milunič přiblíží nejen podstatu vzniku tvaru stavby, ale i její vztah k okolním domům a prostorům, objasní, jak se na vrchol domu dostala plastika Medúza, a přiblíží problematiku interiérů Tančícího domu," sdělila ČTK mluvčí Národní galerie v Praze (NG) Petra Jungwirthová. Přednáška se bude věnovat i historii místa, kde dnes dům stojí, a vzniku spolupráce dvou architektů z různých částí světa.
    Model stavby Tančícího domu patří k exponátům stálé expozice zahraničního designu a architektury NG ve Veletržním paláci. Ve sbírkách galerie jsou i Miluničovy projekty dalších staveb - pavilony pro pražskou zoo či návrhy pro soutěž na pavilon dětské onkologie.
    Milunič se narodil v roce 1941 v Záhřebu v tehdejší Jugoslávii, v 16 letech ale odešel s rodiči do zahraničí. V roce 1966 zakončil studia architektury na ČVUT v Praze. V letech 1969 až 1974 pracoval v Projektovém ústavu výstavby hlavního města Prahy u architekta Karla Pragera, od roku 1969 až do roku 1990 spolupracoval s architektem Janem Línkem (ateliér Gama a Delta), s nímž vytvořil řadu staveb.
    V roce 1972 formuloval svůj program svůj novofunkcionalismus, v jehož duchu navrhovali především stavby sociálního bydlení pro seniory (v Bohnicích, Malešicích, Hájích a Chodově). Od roku 1990 tvoří ve vlastním ateliéru VM.
0 komentářů
přidat komentář