Lidé na veletrhu v Brně zjišťovali, jak chránit dům před povodní

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
21.04.2007 18:55
Brno

Brno - Lidé, kterým v posledních letech velká voda vyplavila jejich domy, dnes přijeli na Stavební veletrh do Brna. Zjišťovali, jak mohou svůj majetek před záplavami chránit. Například z jihočeského Veselí nad Lužnicí přijel celý autobus. Město zasáhly povodně v roce 2002 a další velká voda přišla loni, řekl ČTK starosta města Jaromír Novák.

    Ve Veselí před pěti lety voda zatopila 40 procent zastavěné plochy, poničila 500 až 600 domů a asi 40 bytů zcela zlikvidovala. Podruhé zahrozila loni. Město podle starosty plánuje protipovodňová opatření přibližně za 150 milionů korun. Hodlá stavět hráze, v některých částech pak vybudovat mobilní hrazení. Kromě toho bude třeba postavit podzemní stěny místy až šest metrů hluboké, které by bránily před vodou prosakující z řeky. Veselí je postaveno na písčité půdě.
    Na veletrhu v Brně dnes Veselští zjišťovali, jak zabezpečit před velkou vodou kanalizaci a jaká opatření mohou proti velké vodě udělat sami obyvatelé. Například Milan Fríd měl v roce 2002 v domě 165 centimetrů vody, loni vystoupala v obytné části na úroveň 45 centimetrů. Jak řekl ČTK, hlavně manželka povodně těžce nese a neustále mluví o stěhování. Domek na nábřeží řeky Nežárky však Fríd postavil teprve před 15 lety, a tak spíš uvažuje o jeho zabezpečení.
    "Chystáme rekonstrukci kanalizace, chceme do ní instalovat klapky proti zpětnému proudu vody," řekl Fríd. Rodina prý uvažovala také o tom, že by celý domek ohradila mobilními bariérami, to by však přišlo příliš draho. "Cena 10.000 korun za metr hrazení je tak strašně vysoká, že to by nás možná přišlo levněji postavit nový dům," podotkl Fríd.
    Podle Jana Papeže z České protipovodňově asociace se firmy i obce zajímají o protipovodňová opatření v posledních letech víc. Ukázky na brněnském výstavišti týkající se tématu vidělo i několik tisíc lidí. Před pavilonem Z stavbaři postavili samostatný dům, u kterého simulují zatopení. Voda je přímo u zdi a ochranné prvky se používají k utěsnění dveří a oken. Další model znázorňuje, jak funguje mobilní hrazení.
    Protipovodňová opatření se na brněnském Stavebním veletrhu představují pošesté. Letos se společné expozice účastní 37 firem z Česka, Německa a Švédska.
0 komentářů
přidat komentář