Číňané chtějí koupit mlutifunkční halu v Karlových Varech

Vložil
ČTK
21.04.2007 18:50
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Čínská firma Shandong province construction nabízí karlovarskému magistrátu partnerství při stavbě multifunkční haly. Generální ředitel firmy v pátek na staveništi v Karlových Varech řekl, že Číňané by dostavěli halu za patnáct měsíců místo plánovaných dvou let, uvádí dnešní regionální vydání Mladé fronty Dnes (MfD).

    "Číňané také navrhli, že koupí naši rozestavěnou halu. Ptali se, kolik by stála," uvedl náměstek primátorky Tomáš Hybner. Na staveništi dělal společnost čínským podnikatelům i šéfovi Česko-čínské obchodní komory Jiřímu Schramlovi.
    "Jsme rádi, že Číňané, se kterými jsme uspořádali řadu turistických a dalších akcí, přijeli do Karlových Varů. Hala je o velkém rozvoji města a o velkých penězích, proto jsou Číňané tady," vysvětlil Schraml.
    Ředitel firmy Li Xianzhi při prohlídce staveniště uvedl, že hlavním cílem návštěvy regionu je hledání partnerů pro práci v České republice. Jmenoval přitom karlovarskou firmu Baustav. Ta je jedním ze tří zhotovitelů haly.
    "Máme zájem o spolupráci. Můžeme vzít naši technologii, pracovní síly, stavební materiál a můžeme v regionu postavit nejen sportovní halu, ale i bytové domy, silnice, dálnice a všechno možné," konstatoval ředitel čínské firmy. Upozornil ale, že by se musely sjednotit odlišné standardy.
    Náměstka Tomáše Hybnera zájem tak velké firmy o halu i další velké investiční akce potěšil. Shadong province construction zaměstnává 50.000 lidí, což je počet obyvatel Karlových Varů. "Návštěva je pro mne překvapením. Odpůrci haly říkají, že si magistrát staví pomník. Ještě nestojí, a už je o něj zájem," glosoval náměstek situaci.
    Opoziční zastupitel Jiří Kotek si myslí, že nabídka měla přijít mnohem dřív. "Když soukromý investor postaví a provozuje halu, tak to nemá chybu," řekl. "Hala by tak mohla stát poloviční peníze a být dříve. Město by se jako investor nezadlužilo," je přesvědčený Kotek. Čínskou firmu by preferoval proto, že Číňané podle něho nedávají úplatky.
0 komentářů
přidat komentář