Češi si komerční prostory raději kupují, než pronajímají

Vložil
ČTK
20.04.2007 12:25
Praha

Praha - České firmy si raději výrobní haly a skladovací prostory kupují či samy staví; v zahraničí naopak převládají pronájmy. Vyplývá to z analýzy společnosti AAAINDUSTRY.CZ zaslané ČTK. Tento trend potvrdila i společnost MEXX Reality. Trh těchto prostor v tuzemsku roste ročně o desítky procent. Náklady na jejich pořízení podle odhadů vzrostou až o osm procent, zatímco cena pronájmů by se zvyšovat neměla.

    "Část českých manažerů stále žije ve stereotypu, že výrobní firma musí vlastnit výrobní prostory, stejně jako všechna další potřebná aktiva. Nemovitosti jsou drahé a vážou velké množství kapitálu, který se dá využít efektivněji jinak," uvedl ředitel společnosti AAAINDUSTRY.CZ Přemysl Vávra.
    V Evropě je podle René Hradeckého z MEXX Reality trend pronajímat jak výrobní tak logistické haly, což se postupně dostává i do Čech. O kvalitní nemovitosti mají podle něj zájem především realitní fondy a investoři. Kvalitní skladovací a logistické nemovitosti se podle Hradeckého rozmnožily jako houby po dešti zvláště na okrajích velkých měst a v těsné blízkosti dálničních exitů.
    U výstavby nových logistických center je pro investory podle Hradeckého stále zajímavá Praha, Brno a další krajská města, zejména Ostrava, která má v současnosti největší potenciál pro rozvoj. Pro jejich výstavbu je podle něj zejména důležitá poloha v těsné blízkosti dálnice.
    "(Český) trh průmyslových a skladových nemovitostí roste vysokým tempem, řádově v desítkách procent ročně. Developeři vstupují na trh s velkými projekty logistických a průmyslových parků a přesto míra neobsazenosti je velmi nízká. Tempo se udrží ještě dva až tři roky," uvedl Vávra.
    Podle společnosti AAAINDUSTRY.CZ v letošním roce podraží pořízení skladovacích a výrobních prostor až o osm procent. Cena pronájmů se přitom podle společnosti v průměru nezvýší a v některých lokalitách bude dokonce klesat.
    V cenách pronájmů skladovacích ploch jsou podle společnosti AAAINDUSTRY.CZ obrovské rozdíly podle regionů. V menších městech začínají ceny starších standardních prostor na 20 korunách za metr čtvereční měsíčně. V Praze musí firma zaplatit čtyřikrát více. Nájmy moderních skladovacích prostor se pohybují nejčastěji v rozmezí 110 až 140 korun za metr čtvereční měsíčně, uvádí společnost v tiskové zprávě. „Pronájem výrobních hal je obvykle dražší, a to podle jejich vybavení minimálně ještě o 30 korun na metr čtvereční a měsíc," dodal Vávra.
    Ceny u skladovacích prostor se podle Hradeckého pohybují standardně kolem čtyř až pěti eur za m2 (120 až 140 korun), ale v Praze se začínají objevovat i kvalitní skladové plochy za 3,5 eura za m2 (100 korun). U těchto logistických areálů se standardně podle Hradeckého nepronajímají plochy menší než 1000 m2.
    Jiná je situace u menších skladů, které vznikají spíše v regionech s horší dopravní dostupností. Často jde o rekonstruované staré haly nebo i kravíny, ceny pronájmů jsou zde velmi individuální a odvíjejí se zejména od tamní poptávky. V regionech, ve kterých není dobrá dopravní dostupnost a tradice průmyslové výroby, jsou tyto sklady podle něj často i několik let nevyužívány.
0 komentářů
přidat komentář