Radní Brna chtějí mít v oblasti Západní brána sportovní halu

Vložil
ČTK
19.04.2007 12:15
Brno


Brno - Brněnští radní dnes schválili záměr postavit na území zvaném Západní brána víceúčelovou halu spojenou s nákupním centrem. Investici za zhruba dvě miliardy korun by měl zaplatit soukromý investor, město vloží své pozemky, řekl dnes novinářům primátor Roman Onderka. O parcelu měli původně zájem brněnští akademici, kteří zde chtěli zbudovat Středoevropský technologický institut (CEITEC). Město se jim bude podle Onderky snažit najít jiné pozemky. Rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala ČTK řekl, že pozemky byly pro projekt klíčové, snahu vedení Brna dál jednat ale vítá.
    Na sporném pozemku by měla podle rozhodnutí radních stát víceúčelová hala pro 10.000 diváků, která by sloužila hlavně hokejistům a basketbalistům. Součástí komplexu by bylo nákupní centrum, jež v oblasti obklopené několika sídlišti chybí. Podle Onderky by sem mohlo chodit nakupovat přes 50.000 lidí, kteří v okolí buď bydlí, nebo pracují.
    O investici projevila zájem první společnost. Jde o firmu West Tor, která vlastní v sousedství další pozemky. Záměrem rady města je nyní přilákat další podnikatele a vybrat z jejich projektů ten nejlepší, uvedl Onderka.
    Dnešní rozhodnutí radních komplikuje situaci brněnským univerzitám, které hodlaly na pozemcích v těsném sousedství Fakultní nemocnice Brno a kampusu Masarykovy univerzity zbudovat středoevropské výzkumné středisko. Pracoviště, kde by se vědci věnovali například biotechnologiím, chtějí univerzity postavit z  evropských peněz. Projektu při nedávné návštěvě Brna vyslovil podporu premiér Mirek Topolánek.
    "Nepředpokládám, že by někdo z Bruselu chtěl dělat územní plán Brna nebo že by chtěl řešit pozemkové záležitosti města," reagoval dnes primátor. Dodal, že plochy v Západní bráně jsou v územním plánu vyhrazeny pro komerční aktivity a s rektory brněnských vysokých škol bude jednat o  náhradních pozemcích pro jejich projekt. Náhradní pozemek by se prý mohl najít například v areálu Pod Palackého vrchem u studentského městečka Vysokého učení technického.
    Rektor Fiala řekl, že věří v nalezení optimálního řešení a argumentoval, že projekt CEITEC přinese nová pracovní místa a usnadní příchod investorů do Brna. "Chápu snahu vedení města Brna zajistit jeho obyvatelům dostupnost obchodní sítě a nabídku sportovního vyžití," podotknul v reakci na rozhodnutí radních. Dodal ale, že administrativně-obchodní prostory již nyní soukromá firma buduje mezi kampusem a nedalekým Moravským zemským archivem, stejně tak sportovní hala měla v původním plánu vzniknout v sousedství sídla Fakulty sportovních studií u kampusu.
    Rozhodnutí radních musejí ještě potvrdit brněnští zastupitelé. Zasedají příští týden.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
katastrofa
volič
20.04.07 07:52
zobrazit všechny komentáře

Související články