Rektorem Vysoké školy uměleckoprůmyslové je Boris Jirků

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
24.10.2005 19:25
Praha

PRAHA - Rektorem pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP) se stal malíř Boris Jirků. Ve druhém kole volby zvítězil nad výtvarníkem Marianem Karlem a kurátorem Richardem Drurym. Ve vedení školy Jirků nahradí architekta Jiřího Pelcla, který školu vedl po jedno volební období. ČTK to dnes řekl nový rektor, pro kterého z jedenáctičlenného výboru hlasovalo šest členů. Drury obdržel čtyři hlasy a Karel jeden.

Akademický senát zasedal ve čtvrtek 20. října. Oficiální prohlášení k volbě rektora bude k dispozici až koncem týdne. "Vzhledem k průběhu voleb nejde prohlášení sepsat dříve," sdělila ČTK Markéta Pražanová z tiskového oddělení školy. Členy senátu jsou i Jirků a Karel.
Padesátiletý Boris Jirků byl dvakrát předsedou akademického senátu VŠUP, od roku 2002 do letošního roku byl členem senátu. Na VŠUP působil od roku 1990 jak asistent výuky figurální kresby, v roce 1992 byl jmenován docentem pro obor kresba a malba, v roce 2002 pro obor ilustrace a grafika.
Ve své koncepci slibuje zprůhlednění financování školy a zlepšení komunikace mezi učiteli, vedením a studenty. Pro využívání dotací chce zavést systém "vnitřních grantů", které by měly motivovat a financovat práci pro školu.
Jirků také mimo jiné tvrdí, že je nutné zavést ve škole takzvaný sabatikal, pracovní volno - po vzoru zahraničních univerzit či vysokých škol by vždy po nějakém časovém úseku mohli profesoři i akademičtí pracovníci zůstat na nějakou dobu zaměstnanci školy, ale věnovat se svému profesnímu rozvoji.
Jirků vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, v letech 1974 až 1980 studoval pražskou Akademii výtvarných umění, obor monumentální malba v architektuře u Arnošta Paderlíka. Jako diplomovou práci vytvořil ilustrace ke knize Gabriela Gárcíi Márqueze Podzim patriarchy.
Jako autora ilustrací Márguezových knih, zejména pak Sto roků samoty, jej také zná nejširší publikum. Ilustroval pět desítek knih, kromě slavného představitele magického realismu zejména autory ruské literatury. Boris Jirků je ale také malířem i sochařem. Vystavuje od roku 1980, samostatných výstav uspořádal přes 20 a zúčastnil se několika desítek skupinových přehlídek.

> více o Borisi Jirků
0 komentářů
přidat komentář

Související články