UNESCO: Změny podnebí ohrožují i světové dědictví

Vložil
ČTK
18.04.2007 13:40
Francie

Paříž

Paříž - Historická jádra Prahy a Českého Krumlova jsou jedna z míst ze seznamu světového dědictví UNESCO, která tato organizace označuje za ohrožená nynějšími podnebními změnami. Do studie o vlivu klimatických změn na světové přírodní a kulturní dědictví, která byla nyní vydána, UNESCO zařadilo dalších asi 25 míst, včetně například Benátek nebo historického centra Londýna.

    UNESCO (Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu) ve studii rozebírá možný vliv změn klimatu na systémy mořské a suchozemské biodiverzity, archeologická naleziště i historická města, jež jsou mezi 830 položkami prestižního seznamu organizace. Studie se částečně opírá o závěry, ke kterým nedávno došel Mezivládní panel OSN pro změny klimatu a které upozorňují i na pravděpodobný podíl lidské činnosti na klimatických změnách.
    V případě Prahy a Českého Krumlova studie připomíná záplavy z  roku 2002 a uvádí, že vzhledem k velké pravděpodobnosti častějších a ještě intenzivnějších mimořádných srážkových jevů ve světě a vzhledem k tomu, že historická centra obou měst se ukázala jako zvlášť ohrožená, je načase "uplatnit vhodnou odpověď". Je potřeba přejít od nouzových akcí k prevenci. Proto česká vláda posiluje protipovodňovou ochranu míst zařazených na seznam UNESCO, uvádí studie.
    Riziko častějších a větších záplav, případně v kombinaci s  hrnutím mořské vody do ústí Temže, zmiňuje také v případě historického centra Londýna. U Benátek je zdrojem ohrožení zvyšování mořské hladiny, které je jedním z důsledků globálního oteplování. I při umírněných scénářích klimatických změn klesnou Benátky do roku 2100 o 54 centimetrů, zatímco v minulosti to bylo v  průměru o 10 centimetrů za sto let, odhaduje UNESCO.
    Z historických sídel zařazených na seznam organizace se nynější studie zabývá ještě třeba maliským Timbuktu, které ohrožuje postupující poušť, z archeologických nalezišť zmiňuje například Chan Chan a Chavín v Peru.
    Za ohrožené klimatickými změnami považuje UNESCO mimo jiné biosystémy australské Velké korálové bariéry, kde lze podle ní kvůli oteplování moře a jeho zvyšující se kyselosti očekávat zvýšený úhyn korálů. Upozorňuje zároveň, že v celosvětovém měřítku je těmito jevy ohroženo 58 procent korálových bariér.
    Tání ledovců zase ohrožuje přírodu nepálského národního parku Sargamatha, který je i domovem sněžného leoparda, ale mohlo by mít katastrofální důsledky i pro lidské životy.
0 komentářů
přidat komentář