Kardinál Vlk zpochybnil dnešní předání katedrály sv. Víta

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
16.04.2007 19:15
Praha

Praha - Kardinál Miloslav Vlk zpochybnil dnešní ranní předání katedrály svatého Víta zpět státu. Na svých internetových stránkách vpodvečer uvedl, že se sice dnes Hrad a církev sešly, aby společně zkontrolovaly a zapsaly odpočty elektřiny a vody, že však protokol ještě nebyl podepsán. "Takže nic předáno nebylo," konstatoval a poznamenal, že mluvčí Hradu Petr Hájek uvedl nepravdivé informace.

    Jak katolický primas dále připomněl, neexistuje také navíc ještě stále smlouva o společném užívání vnitřního zařízení chrámu, které patří Metropolitní kapitule. Kdy bude další jednání, není stanoveno, dodal.
    Předání kostela po půl roce církevní správy dnes dopoledne ČTK potvrdil mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Hájek. V reakci na nové Vlkovo stanovisko vpodvečer uvedl, že arcibiskup není "relevantní osobou", protože se předávání neúčastní. Od patnácti účastníků ranního technického předání objektu nemá prý Hájek signály, že by něco nebylo v pořádku.
    Arcibiskup Vlk svou úlohu vysvětlil tak, že mu přísluší podle církevního práva kontrola nad smlouvami. Každá katedrála je biskupským kostelem a kapitula ho spravuje pro biskupa, v tomto případě pro Vlka.
    "Na začátku procesu jednání o  katedrále byla založena komise, která má jednat společně, a každé její rozhodnutí musí být schváleno pražským arcibiskupem," uvedl.
    Již na konci března se podle tehdejší tiskové zprávy Správa Pražského hradu s  Metropolitní kapitulou dohodly na společném provozním režimu v kostele. Začal v  podstatě platit už před Velikonocemi odstraněním vstupného zavedeného Metropolitní kapitulou.
    Vlk k tomu dnes zveřejnil podle svých slov "pravdivou bilanci": Od začátku procesu předávání se konalo pět jednání. Jen z  jednoho byl pořízen oficiální zápis, který kapitula také obdržela. V ostatních případech byly vydány menší či větší tiskové zprávy, konstatoval.
    Předání se podle něj může týkat jen samotné budovy a dále parcel, na kterých stojí. "Nemovitosti a věci movité tvoří společně nedělitelný soubor, který má označení katedrála. A tady je značný problém. Vnitřní zařízení katedrály je ve vlastnictví Metropolitní kapituly, a proto bude nutno uvažovat o  formě smlouvy a o společném užívání," zdůraznil.
    Kapitula podle něj na jednom z předchozích jednání udělala vstřícné gesto a vzdala se vybírání vstupného. Hrad, který si to podle Vlka "připsal na své konto", tehdy přislíbil, že bude provoz katedrály hradit. "To bylo i zapsáno. Zatím ale nebyla vůle naplnit tento slib a je kolem toho řada problémů," konstatoval dnes Vlk.
    Hrad podle něj předložil 6. dubna odpoledne návrh smlouvy, ale o  Velikonocích neproběhlo žádné jednání. Strana Metropolitní kapituly s ním nemohla souhlasit, a tak dala po Velikonocích nový návrh smlouvy, na který Hrad ještě nereagoval. "Není proto dosud není nic dojednáno," zdůraznil kardinál.
    Spor o vlastnictví nejnavštěvovanějšího českého kostela, symbolu české státnosti a hlavního svatostánku pražské katolické arcidiecéze, vyvlastněného komunisty v 50. letech, se táhne již téměř 14 let. Nejvyšší soud počátkem roku zrušil předchozí rozsudky, podle nichž Svatovítský chrám patří církvi. Ta ho spravovala od loňského září.
    Nejbližší jednání u Obvodního soudu pro Prahu 1 bude 3. května.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Náyor občana naší republik
Tomáš Butta
18.04.07 01:17
Není to tak jednoduché
Vlček
18.04.07 04:11
Připomínka p. Vlčkovi
Tomáš Butta
23.04.07 03:01
Připomínka k připomínce
Vlček
24.04.07 02:38
postřeh k připomínce 2
Tomáš Butta
25.04.07 10:26
zobrazit všechny komentáře