Krnov koupí ředitelství Karnoly a vybuduje muzeum varhan a textilu

Zdroj
Vladislav Sobol
Vložil
ČTK
16.04.2007 17:55
Domažlice

Krnov (Bruntálsko) - Muzeum varhan a textilu, regionální muzeum a další doprovodné provozy vybuduje Krnov v bývalém ředitelství textilní firmy Karnola, kterou město koupí od správkyně konkurzní podstaty firmy za 3,8 milionu korun. Náklady na rekonstrukce objektů se budou pohybovat ve stovkách milionů korun, radní proto chtějí na opravy získat státní i evropské dotace, řekla dnes ČTK mluvčí města Dita Círová.

   "Kromě toho oslovíme velké investory, kteří již dnes v Česku působí, aby se spolupodíleli na optimální proměně těchto areálů. Cílem je, aby výsledná rekonstrukce a oživení prostor byly přínosem pro město jako celek při co nejmenším zatížení rozpočtu," upřesnil místostarosta Bedřich Marek.
    Muzeum by podle plánů radních mělo být atraktivní a živé, aby přilákalo kromě zájemců o techniku a historii také turisty a mládež. "Tkalcovské stroje umístěné ve vzorkovně jsou stále funkční, práci na nich by proto měly ukazovat zkušené tkadleny a rovněž návštěvníci by si mohli vyzkoušet své dovednosti v tomto oboru," řekla Círová. Také expozice varhan nabízí praktické využití, mohly by se v ní odehrávat například varhaní koncerty.
    Město současně řeší využití celého areálu zkrachovalé textilky, spolupracuje při tom se studenty univerzit i s projektanty a architekty. Radní již získali státní dotaci 1,5 milionu korun na projektovou dokumentaci, která řeší příjezdové komunikace, napojení objektu na sítě a posouzení vlivů na životní prostředí.
    Areál Karnoly těsně sousedí s městským centrem, velké textilní provozy se na počátku 20. století rozvíjely na obou březích řeky Opavy. Řeku nyní lemují monumentální průčelí hlavních továrních budov, které jsou většinou prázdné.
0 komentářů
přidat komentář

Související články