Brňané obléhali Jurkovičovu vilu, přišlo jich více než 1000

Vložil
ČTK
15.04.2007 20:00
Brno


Brno - Mimořádný nápor návštěvníků zažila o víkendu secesní Jurkovičova vila v Brně, která se veřejnosti otevřela poprvé od roku 1906. Moravská galerie, která stavbu nedávno získala a chystá opravy, přivítala v  architektonickém skvostu místo nahlášených 350 lidí více než tisícovku zájemců. "Kdo ze zaměstnanců galerie měl čas, přišel provádět. Také jsme museli prohlídky zrychlit," řekla ČTK Hana Doležalová z uměleckého muzea.

    Kvůli zájmu Brňanů se galerie rozhodla otevřít vilu ještě v dalších termínech před začátkem rekonstrukce. Konkrétní data však nezveřejní v médiích, aby se vyhnula podobnému náporu. Lidé se mají hlásit telefonicky na sekretariátu galerie a čas konání prohlídky se prý s dostatečným předstihem dozví. Kapacita Jurkovičovy vily, budované pouze pro rodinný provoz, je výrazně omezená. V prvním patře by například nemělo být více než pět lidí najednou.
    Konečný součet víkendových návštěvníků by byl ještě mnohem vyšší, kdyby galeristé počítali ty, kterým se nechtělo čekat až dvě hodiny na prohlídku a spokojili se jen s  procházkou v rozkvetlé zahradě.
    Slovák Dušan Samo Jurkovič (1868 až 1947) patří k nejvýznamnějším architektům, kteří v českých zemích působili na přelomu 19. a 20. století. Osobitým způsobem spojoval secesi a další moderní směry s tradicí lidové architektury. Proslulé jsou jeho stavby na beskydských Pustevnách, lázeňské objekty v Luhačovicích nebo úpravy zámku v Novém Městě nad Metují. Vilu v Brně-Žabovřeskách projektoval a postavil pro svou potřebu.
    "Její význam spočívá v tom, jak architekt dokázal skloubit nejaktuálnější trendy, vlivy z Anglie i Vídně a inspiraci lidovým uměním," řekla kurátorka Moravské galerie Martina Straková.
    Jurkovič vilu ještě za svého života prodal, později několikrát změnila majitele. Od 60. let je kulturní památkou, nadále ji ale obývala rodina vlastníků. Moravská galerie získala objekt loni za více než 15 milionů korun. Finance na stavební a historické průzkumy poskytlo ministerstvo kultury. Rekonstrukci chce galerie zaplatit prostřednictvím dotace z takzvaných norských fondů. "Pokud víme, projekt je hodnocen dobře, a věřím, že peníze získáme," uvedl ředitel galerie Marek Pokorný.
    Po opravách, které mají skončit v roce 2008, budou ve vile výstavy o Jurkovičově tvorbě, soudobé architektuře a badatelské centrum. Podle nedávno skončeného historického a stavebního průzkumu je dřevostavba v dobrém stavu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články