Nová budova SND se umělcům líbí, podle expertů je zbytečně velká

Vložil
ČTK
15.04.2007 19:55
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Nová budova Slovenského národního divadla (SND), která byla v sobotu slavnostně otevřena v Bratislavě, se umělcům líbí. Hlavní bratislavský architekt Štefan Šlachta se však domnívá, že je na slovenské poměry zbytečně velká. Vyplývá to z ankety, kterou mezi slovenskými osobnostmi provedla ČTK.

    Operní diva Gabriela Beňačková, která vystoupila na sobotním slavnostním galavečeru, se prý v novém divadle cítila výborně. "Nádherná atmosféra, je to krásné," řekla ČTK známá pěvkyně.
    Sobotní slavnostní představení v budově, jejíž výstavba trvala 21 let, si pochvalovala také herečka Mária Kráľovičová, která zároveň vyjádřila radost z nové stavby. "Těším se na tuto divadelní rodinu, že budeme v jedné budově, jedné katedrále, kterou si Slovensko opravdu zaslouží," řekla Kráľovičová. Vyjádřila přitom naději, že divadlo, jež má větší kapacitu než předchozí budovy SND, bude plné návštěvníků.
    Hlavní architekt Bratislavy Šlachta se však domnívá, že nové divadlo je poněkud naddimenzované. "Operní sál je skutečně krásný, ale na slovenské poměry trochu velký. Uvidíme, zda se to dokáže zaplnit," řekl expert.
    Představy, že hlediště pomohou zaplnit Rakušané, byly podle Šlachty oprávněné v případě staré budovy, u nové však na ně nelze spoléhat. Podle Šlachty nějakou dobu potrvá, než se lidé naučí do nové budovy chodit.
    Budově neprospívá ani čilý stavební ruch v její blízkosti a vzdálenost zastávek městské dopravy, zdůraznil architekt. Vedení divadla však už o této záležitosti jedná s dopravním podnikem.
    Spíše skeptický názor na nový divadelní objekt dnes vyjádřil i opoziční poslanec Vladimír Palko. Ten sice otevření novostavby vítá, raději však prý bude nadále chodit do staré budovy z  konce 19. století. "Malé je hezké," poznamenal v diskusním pořadu Slovenské televize.
    Představení SND se v uplynulém půlstoletí odehrávala v jeho historické budově, v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava a na Malé scéně. Tyto scény mají dohromady 1200 křesel. Nová budova, která se stavěla 21 let, skýtá tři sály s 1700 místy k sezení, a je tak největší divadelní budovou na Slovensku. Svou historickou budovu s více než 600 křesly však bude SND využívat i nadále.
0 komentářů
přidat komentář