Město Ostrava zvažuje vypsání soutěže na oživení Karoliny

Zdroj
Elena Mazurová
Vložil
ČTK
24.10.2005 00:05
Ostrava

OSTRAVA - Město Ostrava nepočítá s prodejem pozemků na bývalé koksovně Karolina v centru města, ale zvažuje vypsání veřejné soutěže na oživení celého území. Radnice nyní připravuje investorskou soutěž na nejlepší projekt využití území, řekl ČTK zástupce hlavního architekta města Ostravy Cyril Vltavský.

O záměru bude podle něj rozhodovat zastupitelstvo města 30. listopadu. O více než 30hektarové území Karoliny, které prošlo dekontaminací za téměř na dvě miliardy korun, už projevilo zájem několik společností.
"Město uvažuje o tom, že najde investora, který nabídne nejlepší funkční využití celého území najednou. Toto řešení je pro město lepší, než kdyby rozprodávalo jednotlivé pozemky, protože pak by to někdo musel koordinovat," řekl Vltavský.
Vlastníkem většiny pozemků na Karolině je město Ostrava. Svůj projekt na oživení území v minulých dnech představila česká developerská firma Passerinvest a ING Real Estate z nizozemské finanční skupiny ING Group, zájem projevila také budapešťská společnost TriGránit Development Corporation. Pouze o výstavbu nákupního centra na Karolině usiluje německá společnost ECE, která chce pro případný tendr spojit své síly s Passerinvestem. Kromě obchodního centra by na Karolině měly vyrůst kanceláře, byty, park i místa pro společenské a kulturní vyžití.
Společnost ECE byla podle svého jednatele Josefa Sobka už před šesti lety první, která se o Karolinu začala zajímat. Firma hodlá v Ostravě investovat zhruba tři miliardy korun. Na území 20.000 metrů čtverečních plánuje postavit dvoupodlažní nákupní galerii s přibližně 130 obchody a dvěma podlažími parkovacích stání na střeše. Německá rodinná firma ECE se v Česku představila zatím stavbou brněnského obchodního centra Vaňkovka.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
OSTRAVA FOR SALE
Pavel Nasadil
24.10.05 01:53
OSTRAVA FOR SALE
Pavel Nasadil
24.10.05 02:00
zobrazit všechny komentáře