Zelení podali trestní oznámení kvůli stavbě komplexu v Brně

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
12.04.2007 11:45
Brno

Brno - Brněnští zelení podali dnes na policii trestní oznámení kvůli stavbě víceúčelového domu, který chce soukromá firma postavit v atraktivní vilové Masarykově čtvrti nedaleko centra Brna. Čtyřpatrový komplex má vyrůst na bývalých armádních pozemcích a jeho stavbu schválila v minulém volebním období radnice Brno-střed. Zelení mají podezření, že ne vše bylo podle zákona, řekl dnes ČTK zastupitel Svatopluk Bartík (Strana zelených).

    Bývalý vojenský areál v Lerchově ulici získalo v minulosti Brno bezplatně od armády. Podmínkou bylo jeho nekomerční využití. V chystaném domě však mají být převážně byty a obchody a pouhých 300 metrů čtverečních z více než 12.000 metrů má být použito na nekomerční klubové aktivity, uvedl Bartík. Zelení kritizují také to, že radnice pronajala téměř půlhektarový pozemek ke stavbě firmě Wilson Properity na 15 let za korunu za metr čtvereční a rok s tím, že po dostavbě areálu od ní dostane výměnou sedmkrát menší parcelu v sousedství.
    Zelení proto mají podezření, že při uzavírání smluv byly spáchány trestné činy porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Trestní oznámení podali na neznámého pachatele.
    Podle jednatele společnosti Wilson Properity Jiřího Maršálka se naopak vše odehrálo transparentně a v souladu se zákonem. "Proběhla veřejná soutěž, která byla vyhlášena a vyhodnocena dle platných předpisů, zákonů a norem a které se mohl kdokoliv zúčastnit," uvedl v prohlášení zaslaném ČTK. Dodal, že kdyby někdo nabídnul lepší podmínky než Wilson Properity, v soutěži vypsané radnicí městské části by vyhrál.
    Případem se zabýval už i brněnský magistrát. Jeho právníci zjistili, že městská část při uzavírání smluv chybovala a "smlouva de facto není účinná," řekl ČTK už dříve primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD).
    Její vypovězení ze strany města je však málo pravděpodobné ze dvou důvodů. Vedení Brna se záměr postavit na místě bývalého vojenského areálu polyfunkční dům líbí, projekt je také v souladu s územním plánem. Navíc pro městskou část Brno-střed by bylo obtížné vypovědět smlouvy, protože by musela investorovi nahrazovat škodu.
0 komentářů
přidat komentář