Battersea v Londýně od Rafaela Viñoly

Zdroj
building.co.uk
Vložil
Petr Šmídek
11.04.2007 10:15
Velká Británie

Londýn

Rafael Viñoly
Rafael Viñoly Architects

Nový majitel londýnské Battersea 4. dubna 2007 oznámil, že si pro rekonstrukci této bývalé elektrárny vybral nového hlavního architekta. Na přelomu roku 2006 ji koupila za částku 400 milionů irská realitní společnost REO, která si sebou přivedla newyorského architekta Rafaela Viñoly. Její dřívější majitel, firma Parkview pod vedením hongkongské rodiny Hwang, ji přitom získala v roce 1993 za pouhých 10 milionů liber. Doposud se postupovalo podle plánů Cecila Balmonda a jeho AGU patřící do kanceláře Arup. Mezi dalšími kancelářemi podílejícími se na dílčích projektech byl Nicholas Grimshaw nebo holandská kancelář UN Studio.
O Parkview se dlouhá léta tvrdilo, že je společností, které nejde ani tak o záchranu elektrárny, jako spíše o zhodnocení pozemku. Během třinácti let, kdy jí Battersea patřila, Parkview nepodnikl nic na záchranu ruin elektrárny. Nový vlastník oznámil, že nehodlá v projektech Parkview pokračovat, poněvadž „nebyly optimalizovány pro potencionální trh“. Bývalé architekty nahradí Viñoly, Foster a SOM, jejichž plány však ještě nebyly uveřejněny.
Plánovaná demolice hlavní dominanty stavby - čtyř nárožních komínů - není ještě zažehnána, poněvadž povolení k jejich stržení je stále v platnosti. Link>
0 komentářů
přidat komentář

Související články