Z budovy Světa aut v Ostravě má být vietnamský obchodní dům

Vložil
ČTK
06.04.2007 09:50
Francie

Paříž

Ostrava - Jedna z nejzajímavějších staveb v Ostravě, budova bývalého Světa aut v Ostravě-Hrabové, který v roce 1999 skončil na druhém místě v soutěži Dům roku, možná znovu ožije. Budovu, která již několik let chátrá, chtějí využít pro vybudování obchodního domu AU-Viet vietnamští obchodníci působící v Česku. Dům prošel nákladnou rekonstrukcí. Píše to dnešní moravskoslezská příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

    "Ještě není vše dohodnuto, ale chtěli bychom v Ostravě otevřít obchodní dům s 20.000 metry čtverečními prodejních ploch," řekl listu Pham Si Van.
    V jeho tvrzení je ale problém, upozorňuje deník. Bývalý Svět aut má podle současného správce jen kolem 6000 metrů využitelné plochy. Vietnamec nechtěl nic bližšího sdělit ani k  případnému datu otevření. "Vybíráme vhodnou dobu, která by pomohla přilákat zákazníky," řekl deníku.
    Osud Světa aut, byl po několik let v rukou soudců. Nevědělo se totiž, komu patří. Původní majitel, firma IR Investorská, dceřiná společnost Českomoravské družstevní záložny ovládané Petrem Bezručem, Svět aut v listopadu 2000 prodala Jaroslavě Votavové, která za něj měla zaplatit 97,5 milionu korun. Peníze se ale nikdy nenašly.
    Dům byl po sporech zařazen do konkurzní podstaty Českomoravské družstevní záložny a Votavová jej v  červenci 2005 prodala pražské realitní společnosti Victus Praga, která za něj zaplatila na účet ovládaný správcem konkurzní podstaty po likvidované záložně jen 5,7 milionu korun, píše list.
    Se společností Victus Praga dnes spolupracuje ostravská realitní společnost RK Victoria, která hledá pro prosklený dům nedaleko ostravského Makra nové nájemníky. "Chceme z bývalého Světa aut vybudovat obchodní dům," řekl Petr Štolba, jednatel společnosti RK Victoria. Podle něj žádná konkrétní smlouva ještě nebyla uzavřena, ale jednání se skupinou vietnamských obchodníků je v pokročilém stadiu. Pokud by tato smlouva nevyšla, chce Štolba jednat s dalšími zájemci o pronájem obchodních ploch.
0 komentářů
přidat komentář