Kolínská radnice připravuje úpravy okolí bývalé vodárenské věže

Zdroj
Jaroslava Tůmová
Vložil
ČTK
23.10.2005 09:00
Kolín

KOLÍN - Kolínská radnice připravuje úpravy okolí bývalé vodárenské věže, která je jednou z dominant města. Město se majitelem chátrající stavby ze 30. let minulého století stalo před několika měsíci. Co s ní, ale zatím neví. Radní si hodně slibují od rozvoje bytové výstavby v jejím okolí. Věž se stane atraktivní a podnikatelé o ni určitě budou mít zájem, řekl ČTK místostarosta Jiří Buřič.

Okolí vodárny by se v brzké době mělo změnit. Úprav dozná nejen park, který ji obklopuje. Město zruší dětské dopravní hřiště v jejím sousedství; nové vybuduje u rekonstruovaného plaveckého bazénu. Uvolněný pozemek se promění na stavební parcely pro rodinné domy. Na dohled od věže se navíc začalo stavět 560 bytů pro zaměstnance automobilky TPCA.
Město se podle Buřiče do opravy a využití vodárenské věže samo pouštět nechce. Místostarosta se domnívá, že vzhledem k rozsáhlé změně území se zájemce o objekt určitě najde a radnice mu ho pronajme. Podle dřívějších průzkumů by v něm obyvatelé například uvítali vedle rozhledny i cukrárnu nebo vinárnu.
Vodárna byla postavena v roce 1930 a je dílem architektů Františka Jandy a Jana Hráského. Původní majitel, vodohospodářská společnost, ji před lety prodal soukromníkovi, ten potom dalšímu zájemci. Objekt mezitím chátral. Zastupitelé na konci loňského roku rozhodli stavbu koupit za 2,7 milionu korun.
Radnice chce ještě letos vodárnu nasvítit. Současně osvětlí i další kolínskou dominantu, kamennou věž Práchovnu, postavenou pravděpodobně krátce po husitských válkách jako obrannou baštu nebo před rokem 1500 v rámci úprav městského opevnění. Město na to má podle Buřiče v rozpočtu půl milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články