V Č. Budějovicích dnes začaly jezdit autobusy z nádraží na střeše

Vložil
ČTK
02.04.2007 11:00
České Budějovice


České Budějovice - V Českých Budějovicích dnes poprvé vyjely autobusy z nového nádraží, které je jako jediné v České republice umístěné na střeše obchodního a společenského centra. První si unikátní pocit mohli vyzkoušet cestující, kteří vystoupili v 05:45 z autobusu z Borovan na Českobudějovicku.
    "Zatím žádné konkrétní odezvy od cestujících nemáme. Čekáme na pondělí, kdy bude první zátěžový den, protože provoz o víkendu není tak veliký," řekl ČTK generální ředitel ČSAD Jihotrans Robert Krigar. Autobusovém nádraží denně odbaví 760 spojů a 30.000 cestujících.
    Autobusové nádraží na střeše budovy je ojedinělé nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. "Víme o podobných ve Francii a Holandsku, ale tam jsou menší," uvedl Krigar. Plocha nového českobudějovického nádraží zabírá zhruba jeden hektar plochy.
    Stavba dopravně-obchodního centra Mercury, jehož střechu s autobusovým nádražím architekti s nadhledem označují jako letiště, vznikala rok a půl a stála téměř miliardu korun. Zužitkovala plochu předchozího autobusového nádraží a nebylo třeba zastavět další pozemky.
    Střechu využívá v České republice autobusové nádraží v Brně na Zvonařce, tam jsou však jen odstavné plochy pro čekající autobusy. Českobudějovická stavba také spojuje několik prvků - propojení s vlakovým nádražím, odstavná stání pro zhruba 700 aut, obchodní a společenské centrum a odbavovací prostor pro integrovanou autobusovou dopravu.
    Podle investorů bylo největším problémem vyprojektovat střešní plochu tak, aby vyhovovala velkému provozu autobusů, a přitom nevznikly problémy s tepelnou izolací a zatékáním vody do obchodního centra pod ní. Cestující na střechu vyvezou eskalátory a tři výtahy, v novém objektu je i úschovna zavazadel, informace o jízdních řádech či předprodej jízdenek.

> stránka o realizaci textilní konstrukce
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
anonymní architektura
eStebahn
02.04.07 04:34
zobrazit všechny komentáře