Nový hotel v Sychrově nenarušuje novogotickou památku

Zdroj
Miloslav Lubas
Vložil
ČTK
02.04.2007 10:55
České Budějovice


Sychrov (Liberecko) - Nový čtyřhvězdičkový hotel u Státního Zámku Sychrov je moderní stavbou, zároveň však nenarušuje sousední novogotickou památkou. ČTK to po dnešním otevření hotelu s 85 lůžky a kongresovým sálem pro 120 lidí řekl ředitel Památkového ústavu v Libereckém kraji Miloš Kadlec.
    "Původně chtěl projektant vybudovat hotel v historické podobě, s čímž jsme nesouhlasili. Nakonec jsme se domluvili na moderní architektuře, jež se k  zámku a jeho okolí lépe hodí. Hotel svým tvarem vyhází z původní zámecké stodoly z 19. století," uvedl Kadlec.
    Na Zámecký hotel přispěla Evropská unie a ministerstvo pro místní rozvoj z programu SROP. Stál více než 152 milionů korun. Dotace z evropského programu na podporu služeb cestovního ruchu dosáhla 64 milionů korun. Podmínkou pro její přidělení bylo vytvoření nejméně 30 pracovních míst a také využití alternativních zdrojů energie. V hotelu nyní pracuje 35 zaměstnanců a jejich počet zřejmě ještě poroste. Vytápění hotelu a ohřev teplé užitkové vody zajišťují geotermální vrty.
    Čtyřhvězdičkový hotel se podle svého finančního ředitele Martina Bušínského zaměří hlavně na byznysmeny a zahraniční zákazníky. Dvoulůžkový pokoj stojí na jednu noc 4400 korun. Prezident Asociace hotelů a restaurací v České republice Pavel Hlinka konstatoval, že Zámecký hotel má výjimečnou polohu. Nachází se na okraji Českého ráje na klidném místě. Rychlostní komunikace Liberec - Praha vede jen několik kilometrů opodál.
    Rostoucí zájem o luxusní ubytování vyšší dokládají statistiky. Jak vyplývá ze údajů Českého statistického úřadu, loni ve čtyřhvězdičkových hotelech v Libereckém kraji ubytovalo 55.000 hostů, z toho 28.500 cizinců. Ve srovnání s  rokem 2005 je to o 55 procent více. Ode dneška nabízejí v Libereckém kraji čtyřhvězdičkové hotely zhruba 1800 lůžek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články