Monografie představuje architektku Jiřičnou

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.10.2005 06:40
Praha

PRAHA - Mezinárodně uznávaná česká architektka Eva Jiřičná má ode dneška první českou monografii. Knihu, která na více než 250 fotografiích a kresbách přibližuje čtyři desítky realizací a návrhů, dnes pokřtil bývalý český prezident Václav Havel. Křest se odehrál v bývalém kostele sv. Anny na pražském Starém Městě, který ve spolupráci s Jiřičnou rekonstruovala nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Česko-anglickou publikaci In/Ex Terior vydala společnost Prostor - architektura, interiér, design. Vedle obrazových částí obsahuje esej historika umění Petra Kratochvíla a rozhovor britského teoretika architektury Petera Cooka s Jiřičnou.
"Nejfotografovanějšími částmi prostor Evy Jiřičné jsou schodiště - velmi subtilní, na tenkých lanech zavěšené skleněné objekty, které vypadají jako šperky, ale když se po nich projdete, zjistíte, že jsou stoprocentně funkční," řekl Kratochvíl. Jiřičnou označil za nejvýznamnějšího českého architekta současnosti. "A to myslím architekta muže i architekta ženu," dodal.
Šestašedesátiletá zlínská rodačka Eva Jiřičná zůstala po roce 1968 v Londýně, kde byla tehdy na stáži. V roce 1984 založila v Londýně vlastní ateliér - Eva Jiricna Architects (EJA). Doménou její tvorby jsou hlavně interiéry.
Prvních deset let v Londýně pracovala v ateliéru, který připravoval projekt přístaviště v Brightonu. "Jejich práce není žádné estetické tvarování; mám obdiv k tomuto druhu architektury, který musí reagovat na vodní živel, na rozbouřené moře," řekla dnes Jiřičná. Svět přístavů a lodí jí přinesl trvalou inspiraci - je vidět na mnoha jejích kulatých oknech či zvlněných střechách připomínajících plachtoví lodí. Při práci pro přístav si prý uvědomovala více než jindy zodpovědnost architekta. "Jednak utrácíme peníze těch druhých a za druhé lidé našimi případnými chybami potom trpí," říká autorka mnoha slavných staveb.
Svůj rukopis zanechala v obchodech proslulých módních značek v Londýně i New Yorku, v kavárnách, restauracích i bytech. Její práci si objednala proslulá pojišťovna Lloyd's, obchodní domy Harrod's a Selfridges, ke klientům patří i Královská akademie umění, Victoria & Albert Museum či Pražský hrad. Právě Oranžérie na Hradě je pro Čechy asi nejdostupnějším dílem Jiřičné. V Praze stojí i její hotel Josef a dům v ulici 28. října.
Ateliér EJA získal četná mezinárodní ocenění a jeho práce jsou pravidelně publikovány v časopisech a knihách. Jiřičná si vysloužila ocenění i za osobní přínos v oblasti architektury a designu - dostala titul Královský průmyslový designér, Řád Britského impéria za přínos interiérovému designu, byla zvolena členkou Královské akademie umění a uvedena do Americké síně slávy.
0 komentářů
přidat komentář