Nové Slovenské národní divadlo dokončeno

Vložil
ČTK
30.03.2007 14:05
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Nová budova Slovenského národního divadla (SND) se po dvou desetiletích výstavby konečně 14. dubna otevře veřejnosti. Ale nikoliv původně plánovanou slovenskou operou Krútňava, ale galavečerem, na kterém vystoupí operní hvězdy jako Gabriela Beňačková, Eva Urbanová, Peter Dvorský či Sergej Larin. Informovalo o tom dnes vedení SND. O slavnostním večeru mají zaznít i díla Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

    Nové sídlo SND se začalo stavět v roce 1986 s plánovanými náklady 874 milionů československých korun. Na finančně náročnou a architektonicky spornou stavbu však později došly peníze a dokončení se odkládalo. Celkové náklady se podle odhadů mezitím vyšplhaly na pět miliard korun.
    Novostavba SND ani k dnešnímu dni není úplně hotová. Například sál činohry má být dokončen až o víkendu. V novém už ale sídlí baletní soubor. Do konce sezony by se v novém národním divadle mělo uskutečnit devět premiér. Vstupenky by se měly začít prodávat v nejbližších dnech.
    Původně měl národní divadlo otevírat galavečer s vystoupeními všech souborů. Avšak zkušební provoz se místo podzimního startu dvakrát odkládal, takže zkoušky začaly až koncem února a program se nepodařilo nastudovat.
    Vedení SND pak plánovalo, že novou budovu otevře první slovenskou operou Krútňava od Eugena Suchoně v nastudování slavného režiséra Juraje Jakubiska. Jenže hlavního představitele Miroslava Dvorského na daný termín neuvolnila prestižní italská scéna Teatro Alla Scala, kde debutuje.
0 komentářů
přidat komentář