Zlínští radní chtějí vrátit obřadní síni původní vzhled

Zdroj
Jana Mokrejšová
Vložil
ČTK
20.10.2005 20:30
Zlín

ZLÍN - Zlínští radní chtějí obřadní síni navrátit její původní podobu, o kterou přišla před sedmi lety. Památkově chráněnou radnici navrhl ve 20. letech minulého století architekt František Gahura. Síň v roce 1998 nechala tehdejší politická reprezentace za osm milionů korun zrekonstruovat, podle dnešních radních však do nepříliš estetické podoby. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Martin Janečka.

Obřadní síň je v nynější podobě podle architekta a radního Františka Petra nedůstojná zejména pro svatební obřady. Radní kritizují například změnu dispozice sálu, nábytek či osvětlení. Nevyhovující je i klimatizace a ozvučení sálu. "Předchozí úprava byla zřejmě nešťastná. Neznamená to však, že staré věci vyhodíme. Například nábytek asi využijí školy," uvedl Janečka.
Síň by měly kromě nového mobiliáře, podlahy nebo obřadního stolu zdobit také vitráže vyrobené podle původních skel. Stěny zřejmě dostanou původní světle béžovou barvu, měly by se také vrátit původní vysoké dveře. "Máme dvě varianty rekonstrukce, tu levnější odhadujeme na 1,5 milionu korun, dražší variantu zatím vyčíslenou nemáme," řekl Janečka.
Diskuse se vedla také nad mozaikou s lidovými motivy, která na jedné stěně síně přibyla na konci 50.let. Některým radním se její vzhled nezamlouvá, proti likvidaci by však byli památkáři. Zvažuje se proto úprava či doplnění mozaiky. Mozaiky se týká také změna orientace síně. Zastupitelé se na svém zasedání minulý týden poprvé vrátili k původnímu uspořádání, kdy čelní stěnou byla právě ta s mozaikou.
Rekonstrukci musí schválit zastupitelstvo, opravy se plánují nejdříve na příští rok.
0 komentářů
přidat komentář