Nové obchodní podmínky pro stavby pomohou malým investorům

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
30.03.2007 13:55
Plzeň

Plzeň - Indiviuálním stavebníkům i menším investorům má pomoci norma, kterou dnes představil na konferenci o novém stavebním zákonu Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS). Takzvané Všeobecné obchodní podmínky pro zhotovení stavby (VOPZS) by měly být součástí všech smluv a obě strany obchodu se na ně mohou ve smlouvě pouze odkázat nebo převzít některé jejich články, řekl ČTK oblastní manažer SPS Ján Kapošváry.

    Doporučená právní norma, platná od ledna, je všem přístupna zdarma na adrese svazu www.sps.cz.
    "Vyloučíme tak například předražování, neplnění díla nebo spekulace zhotovitele na vícepráce," řekl Kapošváry. Vztah mezi objednatelem a dodavatelem se stává transparentním. Pokud investora stavební firma zažaluje, ubrání se, dodal manažer.
    "Chtěli jsme jako společenství vlastníků obnovit střechu na domě. Zájem mělo 12 stavebních firem, ale poté, co jsme jim řekli, že chceme do smlouvy VOPZS, zůstaly jen tři," řekl jeden z diskutujících. Majitelé bytů se tak zbavili problematických firem.
    "Vřele je doporučuji i pro stavbu nebo jen opravu rodinných domků," řekl místopředseda Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) Petr Náhlík. Všeobecné podmínky vymezí přesně, co klient chce. Mají pomáhat zejména menším investorům typu obcí a individuálních stavebníků, všechny velké firmy i státní investoři mají právníky.
    "Podmínky jsme připravovali dva roky, v Německu už fungují velmi úspěšně desítky let," dodal Kapošváry. Na podmínkách pracoval odborný tým složený ze zástupců ministerstev průmyslu a pro místní rozvoj, SPS, České komory autorizovaných inženýrů a techniků a Svazu drobných, malých a středních zaměstnavatelů ve stavebnictví.
    Řada firem už se podmínkami řídí. Kapošváry dodal, že je respektuje 95 procent stavebních firem v ČR, neboť si tak zajistí zakázky. Všichni členové svazu, zejména velké i střední firmy, se tím prý stoprocentně řídí.
0 komentářů
přidat komentář