Z bývalé tiskárny na Výtoni bude příští léto hotel

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
29.03.2007 22:10
Praha

Praha - Z bývalé tiskárny v Praze na Výtoni by se do léta příštího roku měl stát hotel. Rozměrná budova se secesní fasádou je významným dokladem průmyslové architektury počátku 20. století i připomínkou historie české polygrafie. Kulturní památkou ale prohlášena není, majitel ji tedy může přestavovat dle svého názoru. Vlastník ale slibuje zachovat většinu architektonických prvků; investovat plánuje miliardu korun.

    "Pouze zadní budovy ve vnitrobloku byly zbourány a prostor bude využit pro výstavbu podzemního parkování a nové přístavby. Fasáda z počátku minulého století bude pochopitelně zachována ve své původní podobě," sdělila ČTK Lucie Formandlová z  firmy Red Group, která objekt přestavuje. Interiér, zejména v hlavních přízemních prostorách, je řešen tak, aby "nejen zachoval, ale zdůraznil stávající architektonické prvky", například vysoké stropy a klenby.
    Bývalá tiskárna připomíná kulturně-historickou roli České grafické unie, pro niž objekt vznikl a která hrála významnou roli v dějinách české polygrafie. "Ač není prohlášena za kulturní památku, tento statut by si zasloužila," řekl ČTK historik umění Lukáš Beran z Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT.
    Památková ochrana se v ČR vztahuje přibližně na 40.000 nemovitostí. Průmyslové památky však jsou mezi nimi zastoupeny jen přibližně 2800 položkami; na své uznání tyto stavby teprve čekají, pokud ale nejsou chráněné, trpí podle odborníků nevhodnými přestavbami či jim zcela hrozí zánik.
    Výtoňská tiskárna je ale součástí Pražské památkové rezervace, přinejmenším její hmota a vnější povrchy tedy patří do části města, jež je zapsána na seznam UNESCO, a neměla by se proto výrazně měnit, řekl ČTK Václav Jandáček za Klub za starou Prahu.
    Výstavba komplexu začala v roce 1898, kdy uvnitř staršího bloku domů začala podle plánů stavitele Františka Schlaffera stavba budov pro grafický závod Unie. Ty doplnily v roce 1900 retušovací ateliéry. V letech 1905 až 1906 přibyla zasklená dvorana.
    "Hlavní budova z let 1906 až 1907 je první stavbou, při níž bylo v takové míře použito nosných konstrukcí a stropů z  vyztuženého betonu, a vznikl tak ojedinělý stavební organismus, vyjadřující dobové slohové tendence i dokonalou funkčnost budovy včetně promyšleného odvětrávacího systému," připomněl Beran. Budova byla ve své době vrcholem spojení dokonalosti architektonického řešení a účelnosti vnitřního uspořádání.
    V objektu vznikne hotel s 211 pokoji. Doplní jej 27 rezidencí k prodeji. "Již bylo získáno stavební povolení a v plánu máme zahájit rekonstrukci letos v  létě. Projekt by měl být dokončen během 12 měsíců od zahájení prací," uvedla Formandlová.
    V Praze vznikají nové hotely stále, i když jejich průměrná vytíženost je podobně jako v celé ČR kolem 40 procent. Lůžka v pětihvězdičkových hotelech ale byla v hlavním městě loni vytížená v průměru z 52,6 procenta a v  čtyřhvězdičkových z 49,8 procenta. Podle odborníků je luxusních hotelů v Praze stále málo.
    "Kromě unikátního charakteru budovy bude projekt obohacen také o konferenční prostory s kapacitou pro více než 200 lidí, dvě restaurace a k dispozici bude také malé wellness centrum," vypočítává Formandlová možnosti, na něž chce hotel hosty lákat.
    Red Group objekt získala v roce 2004. Loni v létě v budově hořelo. Podle policie požár, který způsobil škodu za 50 milionů korun, někdo založil úmyslně. Záměrem podle policie bylo poškodit tiskařský stroj, který byl pojištěný na několikamilionovou částku. Policie prověřuje i verzi, podle níž se mohlo jednat o pojistný podvod.
0 komentářů
přidat komentář