Obchodní galerii Vaňkovka v Brně doplní za rok hotel a kanceláře

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
26.03.2007 17:00
Brno

Brno - Vedle brněnské obchodní galerie Vaňkovka, která před dvěma lety nahradila stejnojmennou zchátralou továrnu, vyroste do června 2008 jedenáctipatrový hotel, administrativní centrum a obchody. Léta nevyužitý prostor poblíž středu města mezi vlakovým a autobusovým nádražím se tak postupně zaplňuje. Stavba, jejíž součástí je jeden z nejvyšších domů v centru, přijde na zhruba 650 milionů korun, řekl ČTK zástupce investora Radek Konečný.

Ještě před třemi lety museli lidé při přesedání z vlaku na autobus procházet po lávce v těsné blízkosti zdevastovaného výrobního areálu. Kromě továrny bylo ve stejném bloku i několik polorozpadlých bytových domů. To vše je už ale minulostí. Původní Vaňkovka se změnila na centrum s obchody a restauracemi, nedaleko si své sídlo postavil Katastrální úřad Brno-venkov.
Právě mezi těmito budovami, kde dříve fungoval autobazar, se začne už v dubnu stavět trojúhelníkový komplex se třemi domy. Širší stranu směrem do Úzké ulice tvoří dvě budovy. Jednu z nich pravděpodobně koupí pojišťovna AXA, uvedl Libor Baroň, který má prodej areálu na starost. Ve druhé je na prodej 1200 čtverečních metrů obchodů v přízemí a v dalších pěti patrech asi 6000 metrů čtverečních kanceláří. V zadní užší části směrem k nádraží Zvonařka vyroste jedenáctipatrová věž s hotelovými pokoji.
Vaňkovkou projde za den asi 40.000 lidí, už teď si konkuruje s nedalekým obchodním domem Tesco. Její ředitel Josef Wiederman se ale dalších obchodů v těsné blízkosti neobává. "Vnímáme to spíš jako doplnění našeho sortimentu. Měli by tam nabízet jiné zboží než Vaňkovka. Navíc to zvýší atraktivitu celé lokality," uvedl.
Část města zvaná Trnitá se v posledních letech probouzí k životu. Nedaleko Zvonařky teď developerská společnost CTP staví kanceláře, sklady a výrobní haly. Od Vaňkovky na sever by mohla namísto zchátralých domů, kde bydlí z velké části neplatiči, vzniknout nová obchodní třída. O dalším bulváru se uvažuje i na druhou stranu od Vaňkovky, tato ulice by měla vést k novému vlakovému nádraží. O jeho vybudování ale zatím není rozhodnuto.
0 komentářů
přidat komentář

Související články