Projekt Věže svobody v New Yorku ovlivnily nároky na bezpečnost

Vložil
ČTK
25.03.2007 20:50
USA

New York

New York - I když Věž svobody na místě teroristy zničeného Světového obchodního střediska v New Yorku ještě zdaleka nestojí, vzbuzuje její architektonické ztvárnění vášnivé diskuse. Terčem kritiky se stala zejména podoba stavby vynucená bezpečnostními požadavky.

    Přípravné práce na stavbu budovy, kterou nynější guvernér státu New York Eliot Spitzer ještě před svým nedávným zvolením nazval "bílým slonem", začaly koncem loňského roku. S rozpočtem téměř 2,5 miliardy dolarů má být projekt architektů Daniela Libeskinda a Davida Childse dokončen v roce 2011.
    Se svými 541 metry půjde o nejvyšší budovu světa a údajně také o nejbezpečnější mrakodrap planety. Právě ohledy na bezpečnost se ale promítly do často kritizované základny věže, která až do výše dvaceti poschodí bude bez oken.
    Architektoničtí znalci v této souvislosti používají slovo "odpudivé". "Spíše než o nezdolnosti a toleranci to vypovídá o paranoie," napsal nedávno list The New York Times. "Je to budova obrněná proti vnějšímu světu, kterému už nevěříme," charakterizoval autor článku dojem, který prý projekt vzbuzuje.
    Bílou prosklenou stavbu se čtvercovým půdorysem, která bude o 124 metrů vyšší než zborcené mrakodrapy Světového obchodního střediska a o 160 metrů překoná i nyní ve městě nejvyšší Emire State Building, vzal guvernér Spitzer po nástupu do úřadu na milost. Konečnou podobu označil za kompromis "mezi reálnými bezpečnostními potřebami a čistou estetikou".
    I newyorský starosta Michael Bloomberg říká, že "není nic špatného na tom přijmout odpovídající bezpečnostní opatření". "Nemyslím, že to vypadá jako pevnost," nechal se slyšet.
    Kromě nesouhlasu pozůstalých po 3000 obětech teroristických útoků z 11. září 2001, kteří městu zazlívají stavbu na pietním místě, vrtí řada lidí hlavou i nad symbolickou výškou 1776 stop. Číslo má upomínat na rok vzniku Spojených států, což kritici neváhají označovat za "poněkud naivní".
0 komentářů
přidat komentář

Související články