Syner chce od K. Varů, aby se vyjádřily k tendru na stavbu haly

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
24.03.2007 15:15
Ostrava

Karlovy Vary/Liberec - Firma Syner Liberec, která v rámci sdružení Syner, Baustav a Metrostav zvítězila v tendru na stavbu multifunkční haly v Karlových Varech, požaduje od karlovarského magistrátu, aby zaujal stanovisko ke zpochybňování tohoto výběrového řízení. Syner chce, aby se město ohradilo proti tomu, jak některá média kritizují losování vítěze tendru. ČTK o  tom informoval mluvčí Syneru Ondřej Paclt. O jaká média jde, neuvedl.

    Opozice v karlovarském zastupitelstvu napadla v souvislosti s výběrovým řízením způsob, jakým byly losovány vítězné firmy. Na videozáznamu, který je nyní umístěn na internetu, je vidět, jak zástupci firmy pověřené organizací tendru a losování vybírají pod dohledem notářky ze schránky lístky s čísly firem. "Při losování lístku se sdružením Syner, Baustav a Metrostav, které i  zvítězilo, trvalo vytažení ze schránky přes půl minuty. Předtím to byla vždy otázka pár vteřin," řekl zastupitel Jiří Kotek (SNK ED).
    V dopise, jejž podle Paclta vedení Syneru adresovalo karlovarské primátorce Veronice Vlkové, se uvádí mimo jiné, že je stále zpochybňována transparentnost samotného aktu a v  této souvislosti skandalizováno jméno společnosti Syner, ačkoliv se výběrového řízení zúčastnila jako zájemce v rámci sdružení. Tímto dopisem Syner uvedl, že si nepřeje být spojován s podobou výběrového řízení. Veškeré zavádějící a nepravdivé informace poškozují jeho dobré jméno a pověst, stojí v dopise.
    Mluvčí magistrátu Jakub Kaválek ČTK oznámil, že primátorka od vedení firmy Syner dosud žádný dopis nedostala. Jakmile bude doručen, vedení města se s  ním seznámí a zaujme stanovisko, uvedl mluvčí. "Karlovy Vary pověřily pořádáním výběrového řízení společnost Stormen. Město do něj přitom nijak nezasahovalo. Z  právního rozboru tendru vyplývá, že nebyl nijak porušen zákon. Nebylo dosud zjištěno, že by kdokoliv pochybil," poznamenal Kaválek.
    Na stavbě multifunkční haly, jež začala 1. února, nyní intenzivně pokračují zemní práce a příprava základové jámy. Desítky nákladních vozů odtud denně odvážejí na skládky tuny zeminy. Multifunkční halu by měla být hotová do dvou let. Do přípravných prací město asi 24 milionů korun. Dalších zhruba 12 milionů korun je už prostavěno.
    Z celkových nákladů na multifunkční halu přesahujících jednu miliardu korun mají Karlovy Vary zaplatit kolem 924,5 milionu korun. Dalších 155 milionů korun je přislíbená státní dotace. Zastupitelstvo schválilo, že město si může půjčit na stavbu u Komerční banky do 600 milionů korun.
    Výstavba multifunkční arény má řadu příznivců, ale i odpůrců. Ve městě nyní koluje petice požadující zastavení stavby. Dosud ji podepsalo přes 1000 lidí. S textem petice a dopisem iniciátora petiční akce Otmara Homolky se tento týden seznámila rada města. "Rada tuto záležitost projednala a panu Homolkovi na jeho otázky odpoví," uvedl náměstek primátorky Petr Keřka.

> video Možná přišel i kouzelník
0 komentářů
přidat komentář

Související články