Místo továrny na motory má v Jinonicích vzniknout nová čtvrť

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
21.03.2007 22:35
Praha

Praha - Průmyslový areál s velkou tradicí v Praze Jinonicích by se měl podle dnešních plánů do pěti let přeměnit na novou městskou čtvrť. Její součástí budou především domy k bydlení a administrativní budovy, ale i nově vzniklé zelené plochy či muzeum českého průmyslu. Praha a developer dnes záměr přeměny areálu prezentovali jako dobrý příklad využívání starých průmyslových komplexů, takzvaných brownfields.

    Revitalizace průmyslového areálu je v  tomto případě podle primátora Pavla Béma zajímavá tím, že při změně funkce objektu zůstává zachována zavedená značka. Továrna Walter vyrábí v Jinonicích od roku 1923 letecké motory; developer, jímž je irská firma Red Group a který již v  jinonickém areálu sídlí, koupil továrně nové prostory v Letňanech.
    Primátor dnes investici na přestavbu území odhadl na deset miliard korun. Součástí změny funkce areálu budou i sanace území znečištěného výrobou. Zástupce města dnes řekl, že firma má při likvidaci znečištění plnou podporu ministerstva financí.
    K zahájení výstavby je nutná změna územního plánu. První část přeměny celého areálu ale může začít dříve - tou je přestavba bývalých filmových ateliérů. Na místě byly ještě před vznikem barrandovských ateliérů a patřily firmě Foja - podle nich se bude jmenovat i část nově vznikajícího obytného areálu.
    Architekt Václav Červenka z ateliéru PH5 naplánoval rekonstrukci několika průmyslových budov a doplnil je třemi obytnými věžemi vysokými přibližně 20 metrů. "Památkáři to viděli a je to bez jejich jakýchkoli výtek," řekl ČTK. Při návrhu areálu se řídil právě filmovou pamětí místa a heslem Továrna na sny.
    Celé území Waltrovka má plochu 21 hektarů a zaplní jej namísto průmyslových hal tři druhy domů. Ty už ale nemají vzniknout podle projektu PH5, ale podle plánů studia Ian Bryan Architects.
    Kolem hlučné a frekventované Radlické ulice vznikne pás administrativních budov, které by měly tvořit vizuální i hlukovou bariéru pro obytné domy. Součástí těchto objektů bude muzeum, které vznikne z jedné z původních budov a kde budou také zpřístupněny původní interiéry kanceláří vedení společnosti Walter.
    Dále od silnice budou bytové domy s vnitrobloky a na zeleném kopci osamocené vily, které by měly podle investora svým charakterem navazovat na vilovou zástavbu ze 30. let.
    Bývalé průmyslové areály jsou podle odborníků alternativou nově vznikajícím předměstským sídlům. Tato novodobá "ghetta" jsou totiž podle architektů, urbanistů i sociologů kromě velmi nízké až žádné architektonické kvality a nerespektování krajiny zárodkem příštích velkých sociálních problémů.
    Bývalé továrny a v Česku třeba i bývalé vojenské prostory mají totiž velkou výhodu - bývají dobře napojeny na dopravní sítě; průmyslové objekty se často nacházejí přímo ve městech. Nabízejí tak širokou škálu využití. Jejich problémem však bývá ekologická zátěž či majetkoprávní problémy vzniklé po privatizaci.
    V Česku je několik tisíc někdejších průmyslových objektů, které by bylo možné rekonstruovat a využít pro nový účel.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Waltrovka
Lukáš Beran
22.03.07 11:03
zobrazit všechny komentáře

Související články