V pražské Staronové synagoze byla zničena gotická památka

Vložil
ČTK
20.03.2007 21:25
Praha

Praha - V pražské Staronové synagoze byla při stavebních pracích zničena vzácná památka, gotická kamenná lavice ze 14. století. Dělníci si mysleli, že jde o novodobou část synagogy, která je dutá, a chtěli do ní vložit vzduchotechniku, uvedla dnes televize Nova. Jako vlastník je za památku zodpovědná židovská obec.

    Magistrát vede s židovskou obcí správní řízení, ve kterém jí může dát pokutu až půl milionu korun. "To pochybení nebylo pouze na straně vlastníka, ale do značné míry bylo na straně projektanta, do určité míry na straně magistrátu a v neposlední řadě i na straně Národního památkového ústavu," řekl Nově radní pro kulturu Milan Richter. Židovská obec hodlá na místě kamenné gotické lavice vybudovat novou z původních materiálů.
    Staronová synagoga byla postavena v raně gotickém slohu v poslední čtvrtině 13. století. Jde o nejvýznamnější a nejstarší dochovanou pražskou synagogu, která slouží bohoslužebným účelům s výjimkou let 1942 až 1945 nepřetržitě už 700 let. Od roku 1999 je v rekonstrukci.
    "Z hlediska památek je to samozřejmě nedozírná škoda. Židovská obec měla přizvat památkáře, respektive památkový dohled a to se nestalo," řekl Nově ředitel památkové inspekce ministerstva kultury Jiří Varhaník.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Stanovisko generálního projektanta
Ing.arch.Tomáš Šantavý
29.05.07 11:24
zobrazit všechny komentáře