Historik umění Jiří Ševčík dostane rakouské vyznamenání

Vložil
ČTK
19.03.2007 10:50
Praha

Praha - Historik umění, kurátor a prorektor Akademie výtvarných umění Jiří Ševčík dostane v pondělí Rakouský čestný kříž pro vědu a umění. Vyznamenání, které propůjčuje rakouský spolkový prezident, mu předá rakouská velvyslankyně v České republice Margot Klestilová Löfflerová. ČTK to sdělili zástupci Rakouského kulturního fóra v Praze.

Vysoké vyznamenání je díkem a oceněním mimořádných zásluh, o které se Jiří Ševčík zasloužil při prohlubování česko-rakouských kulturních vztahů, uvedli.
Ševčík byl před rokem 1989 vědeckým pracovníkem Fakulty architektury ČVUT v Praze, počátkem 90. let byl hlavním kurátorem Galerie hlavního města Prahy a v letech 1993 až 1996 ředitelem Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze.
Rakouské kulturní fórum připomíná, že Ševčík již od roku 1988 spolupracuje s četnými rakouskými institucemi z oblasti současného umění (Neue Galerie Graz, Kunstverein Graz). Jako kurátor se podílel na mnoha velkých výstavách Muzea moderního umění ve Vídni (MUMOK). Je členem mezinárodní poroty ceny Essl Award, kterou uděluje mladým umělcům ze střední Evropy rakouská nadace Essl Stiftung, je i členem poroty a spolukurátorem sbírky středoevropského umění Erste Bank Group.
Kurátorem Galerie Rakouského kulturního fóra v Praze je Ševčík od roku 2003. Na pražskou Akademii výtvarných umění přivedl rakouské umělce jako hostující profesory a inicioval úzkou spolupráci zmíněné školy s vysokými uměleckými školami v Rakousku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články