Oslavy pětasedmdesátin Přístavního mostu v Sydney

Vložil
ČTK
19.03.2007 09:50
Austrálie

Sydney

Sydney - Přes 200.000 lidí se dnes vydalo na Přístavní most v  Sydney, aby se zúčastnilo oslav 75. narozenin této dominanty města. Stavba, která byla pro dopravu otevřena v roce 1932, je dodnes největším obloukovým železobetonovým mostem světa, napsal server BBC.

    Osm silničních pruhů i  dvě železniční koleje dnes byly pro dopravu uzavřeny a most, který má také chodník a stezku pro cyklisty, se v celé šíři zaplnil chodci. Australané mostu pro jeho tvar přezdívají ramínko na šaty.
    Oslavy, zahájené fanfárou píšťaly, byly naplánovány jako velkolepé, ale důstojné. Jejich součástí je letecká přehlídka i veslařský závod. Večer vyvrcholí tradičními obřady původních obyvatel - Austrálců. Ohňostroje ale planout nebudou, protože organizátoři chtěli, aby nic nepředčilo velkolepost stavby. K dnešním oslavám se dostavil i  Bruce Boddington, který byl coby čtyřletý hoch nejmladším účastníkem otevření mostu v roce 1932.
    Ačkoli Harbour Bridge působí vzdušným dojmem, v jeho konstrukci je šest milionů ručně tepaných nýtů, dovezených z Anglie. Na stavbě osm let pracovalo 1500 dělníků, kteří museli na místo přepravit 50.000 tun oceli. K zátěžovým zkouškám bylo použito 72 parních lokomotiv. Při stavbě zahynulo 16 dělníků, na jejichž památku dnes byla odhalena pamětní deska.
    O autorství stavby se dodnes přou Austrálie s Británií. Na projekt sice dohlížel Australan John Bradfield, ale detailních projektových prací se účastnil inženýr Ralph Freeman. Pracoval jako konzultant britské firmy Dorman Long, která most postavila. Na desce, odhalené při otevření mostu, jsou jména obou inženýrů.
    Stavba se odehrávala v době hospodářské krize a někdy se jí říká železné plíce, protože prý v těžkých dobách vdechla život městu i Austrálii. Most měří 1150 metrů a rozpětí obloukových nosníků činí 503 metry. Nejvyšší bod mostního oblouku je 135 metrů nad hladinou vody.
    Dnes most denně využívá 200.000 automobilů. Palčivé australské slunce a rušný provoz vytvářejí vysoké nároky na údržbu a opravy 485.000 metrů čtverečních oceli, což se rovná ploše 60 fotbalových hřišť.
0 komentářů
přidat komentář