Studenti pořádají další protest kvůli kostelu sv. Michala

Vložil
ČTK
14.03.2007 19:45
Praha

Praha - Studentská iniciativa bude ve čtvrtek pokračovat ve veřejných protestech proti prodeji bývalého kostela svatého Michala v Praze. Již podeváté chtějí studenti dát najevo, že považují ze nesprávný způsob, jakým dlouholetý nájemce objektu mohl budovu získat do svého vlastnictví. Nově také vyjadřují obavy z toho, co majitel plánuje v objektu podnikat.
    Protest začne v 16:30 před kostelem a trasa pochodu se plánuje k sídlu ministerstva kultury na Maltézském náměstí. Během protestů, které začaly loni v květnu, ministerstvo trvalo na tom, že prodej byl jedinou možnou cestou využití stavby. Bývalý ministr Martin Štěpánek v prosinci naznačil, že by majitel kostela mohl dostat od státu jiný objekt. Stát by pak hledal pro kostel jiné využití.
    Krátkost Štěpánkova působení ve funkci ministra mu však nedovolila pokračovat v uvažovaných jednáních, sdělil dnes ČTK Milan Kupka z ministerstva kultury. Štěpánek přitom podle něj viděl naději hlavně ve spolupráci s Prahou. Ministr Václav Jehlička podle Kupky konstatoval, že k prodeji došlo po vyčerpání všech možností využít jej pro stát a "rozhodl se plně respektovat stav věci".
    "Ministerstvo vnímá kostel jako významnou památku sakrální architektury i jako příklad necitlivé rekonstrukce poplatné první polovině 90. let minulého století. Vlastník může obdobně jako vlastníci jiných památek požádat o příspěvek na její obnovu, popřípadě, pokud navrhne program počítající s důstojným využitím bývalého kostela, může počítat s podporou ministerstva, obdobně jako jiné subjekty poskytující služby v kultuře," uvádí ministerstvo. Zda již tak majitel objektu učinil, či ne, není zřejmé.
    Protestující studenti se nyní odvolávají na zdroj, který nechtějí jmenovat, a uvádějí, že majitel objektu údajně plánuje budovu kostela nově propojit se sousedními domy. Měl by tak vzniknout ucelený obchodně administrativní komplex s arkádovým prodejem.
    "To by znamenalo nenávratnou devastaci již tak poničené kulturní památky, ale i jedinečné původní středověké zástavby přímo v centru městské památkové rezervace zapsané na seznamu UNESCO," řekla ČTK Stanislava Fedrová ze studentské iniciativy.
    Záměry majitele kostela Jerri Nowikovského lze jen těžko zjistit, s novináři nekomunikuje. Před několika měsíci poprvé po několika letech uspořádal tiskovou konferenci, na níž uvedl, že chce v objektu vybudovat Křišťálový svět, který by návštěvníkům představil historii i  současnost českého skla. Odvolával se tehdy na spolupráci s českými státními sbírkovými institucemi, ty o ničem nevěděly.
    Některými domy v blízkosti kostela disponuje magistrát a opouští je poté, co se přestěhoval do domu v  Jungmannově ulici. Pokud by vlastník kostela získal přístup do některých z  těchto domů, dostal by se tak až na Staroměstské náměstí, které je z hlediska atraktivity prodeje jedním z nejlukrativnějších míst v Praze.
    Při loňské prezentaci budoucnosti objektu Nowikovsky řekl, že na vybudování muzea a nutné přestavby, které si vyžádají pět milionů eur (přibližně 142 milionů korun), teprve shání peníze.
    Kostel je předmětem sporů od počátku 90. let. Někteří památkáři, nevládní organizace i další subjekty kritizují přestavbu objektu, bývalou nevýhodnou nájemní smlouvu i prodej objektu. Stavba byla ve špatném stavu převedena v 80. letech na dnešní Národní knihovnu, pro niž prý však byla nevhodná. Po pokusech objekt nabídnout jiné státní instituci či prodat v dražbě uzavřel nakonec stát v 90. letech nájemní smlouvu platnou do roku 2029.
    Nájemce provedl spornou rekonstrukci a ministerstvo kultury mu potvrdilo, že proinvestoval téměř půl miliardy korun. Ministerstvo proto smlouvu nemohlo vypovědět. Knihovna pak objekt nájemci prodala za 46 milionů korun; podle kritiků je jeho odhadní cena mnohem vyšší.
0 komentářů
přidat komentář

Související články