Komora architektů se kvůli ostravské Karolině obrátí na ÚOHS

Zdroj
David Moravec
Vložil
ČTK
14.03.2007 21:15
Ostrava


Ostrava - Česká komora architektů se v souvislosti s  developerskou soutěží na zástavbu území Karolina v Ostravě obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Chce, aby prozkoumal postup ostravského magistrátu, který považuje za neregulérní. Radnice kritiku odmítá. Podle hlavního architekta města Jaroslava Sedleckého podnět neobsahuje nic nového. ÚOHS soutěž už dříve sledoval. Stížnost architektů obdržel, další podrobnosti ale mluvčí Kristián Chalupa neuvedl.
    Komora postup Ostravy při zastavění atraktivního území kritizuje dlouhodobě. Nelíbí se jí především fakt, že město zrušilo mezinárodní architektonickou soutěž na jeho podobu. Od vítězného návrhu magistrát nakonec ustoupil a vyhlásil developerskou soutěž, v níž nakonec zvítězila společnost Multi Development. Toto řešení komora označila za netransparentní.
    "Součástí kupní ceny za pozemek se za těchto podmínek stal i honorář spojený s přípravou a zpracováním architektonického návrhu. To není v souladu se zákonem. Do popředí se najednou dostávají spíše ekonomická kritéria spojená s výhodným prodejem městských pozemků než kvalita výstavby," řekla ČTK mluvčí komory Markéta Pražanová.
    Zástupci města se podle ní neřídili zákonem o veřejných zakázkách. "Měli vyhlásit veřejnou soutěž o návrh. Zákon tento postup stanoví, pokud hodnota prací spojených se zhotovením architektonicko-urbanistické studie území přesáhne podle obvyklých honorářových standardů limit dva miliony korun," vysvětlila. Dodala, že teprve pak měl být pozemek zatížen nejvhodnějším řešením zástavby výhodně prodán.
    Sedlecký, který už s komorou v souvislosti s Karolinou vyhrál spor u stavovského soudu, se o nové aktivitě komory dozvěděl až dnes od novinářů. "Nemám k tomu žádné informace. Podle toho, co jsem slyšel, tam ale není nic nového. Naše předchozí stanovisko už komora má. Město dokonce v minulosti už reagovalo na dotazy ÚOHS. Je to otevírání pro nás už vyřešených věcí," míní hlavní architekt.
    Podle Pražanové by ÚOHS měl po prozkoumání postupu Ostravě udělit pokutu. "V případě, že by úřad uzavřel náš návrh v kauze Karolina bez sankce, mohl by se stát podobný nesprávný postup při zadávání veřejné zakázky modelem pro jiné zadavatele," tvrdí.
    Vítěz developerské soutěže, společnost Multi Development, nyní projektuje první etapu, která má být dokončena v roce 2010. Její součástí je rozsáhlá výstavba, která zahrnuje vybudování bulváru, náměstí, rekonstrukci budov Dvojhalí a elektrocentrály, výstavbu obchodně-zábavního centra a po jednom administrativním a bytovém bloku.
    Karolina je více než sedmkrát větší než Václavské náměstí. Nizozemská firma Multi Development dosud investovala v 18 zemích. V Česku má za sebou například stavby obchodně-zábavních center Olympia v Plzni a Olomouci nebo Centra Chodov v Praze. Firma se zabývá výstavbou městských, obchodních a administrativních center v celé Evropě. Do jednoho z nejvýznamnějších developerských projektů v zemi chce investovat zhruba 15 miliard korun. Stavba potrvá asi deset let.


Další informace o projektu:

Současný stav
V první polovině dubna 2007 by měl být dokončen celý projekt zástavby území Karolina v Moravské Ostravě a investor požádá o územní rozhodnutí. Ostravské zastupitelstvo rozhodlo v říjnu 2006 o tom, že se vítězem veřejné soutěže na zástavbu lokality stane projekt předložený společností Multi Development. Tato developerská společnost patří k předním na evropském trhu a má základnu v Nizozemsku. Výstavba na území Karoliny by měla ve čtyřech etapách trvat osm až deset let.
1. etapa výstavby (již probíhá a bude dokončena pravděpodobně v roce 2010): zastavění zhruba třetina plochy; obchodně-zábavní centrum a náměstí u Dvojhalí; rekonstrukce Dvojhalí; nová „galerijní“ třída; lávka pro pěší k autobusovému nádraží a vlakové zastávce Ostrava-Střed.
2. etapa výstavby: administrativní a polyfunkční městské bloky, uzavírající centrální náměstí z východu a západu; dokončení vnitřního městského okruhu a jeho napojení na stávající komunikace.
3. etapa výstavby: propojení Karoliny s historickým centrem města; městské bloky by měly navazovat na původní zástavbu; stavba výškové administrativní budovy.
4. etapa výstavby: městský park; sportovní centrum a výletní restaurace s výhledem na řeku; úprava nábřeží.

Architekti projektu Karolina:
T+T Design bv, Gouda, Nizozemsko
OMA – Office for Metropolitan Architecture, Rotterdam, Nizozemí (autor obchodního centra o rozloze 180 x 180 m, tři nadzemní a tři podzemní patra, hypermarket, multikino nebo parková úprava střechy)
Helika, a. s., Praha, Česká republika
ZZDP Architecten, Amsterdam, Nizozemí
Eva Jiricna Architects, London, Velká Británie

Připravila ČKA na základě informací společnosti Multi Development.
0 komentářů
přidat komentář