Německý soud povolil most v Drážďanech, hrozí sankce UNESCO

Vložil
ČTK
13.03.2007 20:55
Praha

Drážďany (Německo) - Drážďany jsou povinny postavit u Lesního zámečku most přes Labe, který odsouhlasilo místní referendum i stavební úřad, i  když by kvůli tomu mohla být labská nábřeží vyškrtnuta ze seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Rozhodl o tom dnes vrchní správní soud spolkové země Sasko; město Drážďany poté oznámilo, že rozhodnutí přijímá a bude podle něj postupovat. Německá komise UNESCO i někteří němečtí politici označili rozhodnutí soudu za "málo šťastné".

    Soud zdůvodnil své rozhodnutí tím, že dohoda UNESCO o kulturním dědictví nebyla převzata do německého práva, a nemá proto zákonnou sílu zastavit usnesení příslušných německých orgánů. Navíc se pro výstavbu vyslovilo v roce 2005 v referendu 68 procent obyvatel Drážďan, což je právně silnější argument než opačné doporučení UNESCO.
    S kritikou soudního rozhodnutí přišel kulturní výbor Spolkového sněmu a také německá komise UNESCO. Podle nich je rozhodnutí sice formálně zákonné, ale na druhé straně zpochybňuje dodržování německých závazků vůči světové kulturní organizaci. Zelení rozhodnutí označili za "předvčerejší politiku". Ozývají se i hlasy, které vyčítají saským orgánům málo ochoty vypracovat kompromis - postavit most jinde. Naproti tomu saské orgány i politické strany rozhodnutí vesměs uvítaly jako "vítězství občanské demokracie nad byrokracií". "Historický den pro Drážďany," jásala liberální strana FDP. Její předák Jan Mücke vyzval odpůrce mostu, aby výstavbu přestali blokovat.
    Spor o most se vleče už řadu let. Nový most požadovala občanská iniciativa, která tak chtěla vyvést část tranzitního provozu z centrální části města. Podpořila ji i zemská vláda Saska a drážďanský stavební úřad udělil příslušná povolení. Proti se nakonec postavila městská rada Drážďan, zejména když se ukázalo, že výstavba by mohla město připravit o zařazení labské nivy do seznamu UNESCO.
    Organizace dala loni městu vážnou výstrahu, když labské břehy zařadila na "červený" seznam ohrožených kulturně-přírodních památek světového významu. To byla hrozba, že nábřeží vyškrtne ze seznamu UNESCO, pokud příslušné německé orgány nadále budou prosazovat kontroverzní výstavbu mostu v  chráněné oblasti. Podle odborníků by most narušil barokní siluetu města, nedávno pracně dokončenou opětným vybudováním kostela Panny Marie (Frauenkirche), zničeného za druhé světové války.
    UNESCO dosud nikdy žádnou z 830 zařazených lokalit ve 138 zemích ze svého seznamu nevyškrtla, ačkoli tím hrozila již v řadě případů. Na "červeném" seznamu ohrožených památek přitom bylo mnoho významných pozoruhodností, například i gotická katedrála v Kolíně nad Rýnem, ohrožovaná výstavbou mrakodrapů v okolí.
    O osudu labských nábřeží v  Drážďanech tak zřejmě bude rozhodovat výroční konference komise pro kulturní dědictví UNESCO, která se má konat letos od 23. června do 1. července v  Christchurchi na Novém Zélandu.
0 komentářů
přidat komentář