Udělování kulturních grantů by se mělo změnit, soudí ekonom

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
06.03.2007 22:50
Praha

Praha - Způsob udělování kulturních grantů pražským magistrátem by se mělo změnit, soudí ekonom Miroslav Ševčík. Současná kulturní a grantová politika města byla vypracována po kritice části zástupců pražské kulturní obce před dvěma lety. Ševčík byl v pracovní skupině, která ji vytvářela. Letos je způsob udělování grantů terčem představitelů jiných kulturních zařízení. Argumenty však znějí podobně, hlavně neprůhlednost, nespravedlnost a osobní vazby.

    Před dvěma lety vystoupili proti způsobu udílení grantů umělci, kteří se sdružili v Iniciativě pro kulturu. "Ukazuje se, že není jen Iniciativa pro kulturu, ale i další," řekl ČTK Ševčík při dnešním setkání radního Milana Richtra (ODS) se zástupci kulturní scény. Podle ekonoma se nikdy nelze zavděčit všem.
    "Vždy jsem říkali, že materiál je otevřený a musí se dopracovat," podotkl Ševčík k dokumentům o kulturní a grantové politice Prahy. Když projekty posuzuje grantová komise, vždy se podle něho dostane na subjektivní faktor. V  komisi jsou za kulturní obec navíc vesměs lidé, které prosazovala Iniciativa pro kulturu.
    "Původně jsme počítali s tím, že se složení komise změní," řekl Ševčík. Každý rok se měla měnit třetina lidí, kteří v ní zastupují kulturní obec. Kromě nich jsou v komisi i zastupitelé a úředníci města.
    V současném pohledu se podle Ševčíka jeví jako nejlepší návrh ředitele Divadla Fidlovačka a senátora Tomáše Töpfera, podle kterého by se měly peníze rozdělovat podle obsazenosti divadel, a tedy úspěšnosti. "Jsou obory, kde by uplatnění návrhu bylo problematické," připustil ekonom. Mohl by být použit v případě divadel nebo koncertů, složitější by byl u  výstav. I v této oblasti by se ale prý zavést dal. Návrh by zajistil žánrovou pestrost kulturní scény, soudí Ševčík.
    Změnu grantových pravidel slibuje radní Richter, který letošní rozdělení peněz nepokládá za zcela spravedlivé. V  blízké době by se k tomu měl konat seminář.
    Podle některých pozorovatelů by bylo ekonomicky nejspravedlivější nedávat žádné dotace. Bylo by to ale prý politicky neprůchodné, protože by před magistrátem demonstrovala celá pražská kulturní scéna.
0 komentářů
přidat komentář