Památkáři s Kaplickým váhají, Knížák by rád stavbu viděl jinde

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
06.03.2007 23:00
Praha

Praha - Návrh stavby nové budovy Národní knihovny v Praze na Letné stihl během několika dní od svého zveřejnění vyvolat různé reakce. Ministerstvo kultury i pražský magistrát včetně svého památkového odboru prostřednictvím svých představitelů vyjadřují projektu náklonnost. Národní památkový ústav (NPÚ) zatím své stanovisko neřekl. Ředitel Národní galerie by stavbu v této podobě rád v Praze viděl, ale na jiném místě.

    "V úterý se sejde širší vedení a vydáme závazné stanovisko," řekl dnes ČTK mluvčí NPÚ Zdeněk Musil. Lokalita vybraná pro knihovnu není sice součástí území, jež je v rámci Prahy zapsané na seznam UNESCO; je však součástí pražské památkové rezervace.
    "Návrh Jana Kaplického je zajímavý a určitě by taková stavba měla v  Praze vzniknout, ale považuji za vhodnější místo mimo střed města, například na Pankrácké pláni, kde by znamenala významnou dominantu. Vstup na Letenskou pláň a do blízkosti historického panoramatu města považuji za nešťastný," sdělil ČTK ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák.
    Ředitel magistrátních památkářů Jan Kněžínek podporu stavbě vyjádřil svým hlasováním v porotě, která Kaplického návrh vybrala jednomyslně. Primátor Pavel Bém již dříve ČTK řekl, že návrh je odvážný, ale on sám je příznivec odvážných řešení. "Teď přijdou ke slovu konzervativní památkáři a začne živé představení o budoucnosti moderní architektury v Praze," dodal.
    Historik architektury Rostislav Švácha ČTK řekl, že je při posuzování projektu rozpolcený. "Návrh se mi líbí, Kaplický umí věci tvarovat, ale mám pochybnosti o vztahu té padesátimetrové žabičky ke Svatovítské katedrále," řekl. Stavba je podle něj moc "trendy". "Módní stylová forma může za pár let vyčpět a nebudeme si pak s tím monstrem vědět rady," soudí.
    Své stanovisko zatím nezformuloval ani Klub za starou Prahu, ještě před vyhlášením soutěže ale kritizoval výběr místa - podle klubu měla být vypsána soutěž i na místo. V klubu se diskutovalo o oblasti Masarykova nádraží, kde se plánuje stavba komerčních budov. Na internetových stránkách klubu se ale o projektu diskutuje.
    Jeden z příspěvků již zvažuje, jaké jsou "možnosti obrany" proti stavbě v případě, že magistrát vydá kladné závazné stanovisko a ministerstvo kultury, respektive ministr následně ve stejném duchu rozhodne při přezkumném řízení, podá-li někdo k němu podnět. Další instancí pak je žaloba ke správnímu soudu. "Věřím, že Petr Kužvart (právní zástupce) něco vymyslí, v  případě mrakodrapů na Pankráci zabodoval, tak snad i v Letenských sadech," předjímá pisatel příští vývoj. Ministr kultury v obdobném řízení v říjnu potvrdil předchozí rozhodnutí svého úřadu, které zrušilo povolení magistrátu stavět na pankrácké pláni výškové budovy.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Národní knihovna na letné
Pavel P. Ries
08.03.07 10:17
Všem zakyslíkům !
O.Vysloužil
12.03.07 10:14
pan Vslouzil
A.J.K.
12.03.07 06:23
L.Irberova
A.J.K.
12.03.07 06:27
zobrazit všechny komentáře