V Ústí n. L. začala výstavba protipovodňového valu

Vložil
ČTK
05.03.2007 15:00
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem dnes začala výstavba protipovodňového valu na Střekovském nábřeží. Za zhruba 85 milionů korun ho do června příštího roku postaví firma SMP CZ. Investorem je Povodí Labe. ČTK to řekl ředitel SMP CZ Martin Doksanský.

    Střekovské nábřeží patří při záplavách k nejpostiženějším lokalitám v Ústí nad Labem. Proto vedení města velmi usilovalo o vybudování účinných protipovodňových zařízení. Povodí Labe se rozhodlo pro zhruba kilometr dlouhý, metr vysoký a šest metrů široký val. Na něm bude cyklostezka a chodník.
    Aby voda při povodních neprosakovala do sklepů domů na nábřeží a na přilehlou komunikaci, musejí stavbaři v celé délce valu vytvořit podzemní injektovanou clonu, která bude místy dosahovat až do hloubky 13 metrů.
    Město se rozhodlo, že na tento val pořídí mobilní stěny, které budou moci být postaveny až do výšky 2,5 metru. Je to dostatečná výška k ochraně střekovského nábřeží proti dvacetileté vodě, tedy zhruba do desetimetrové výšky hladiny Labe. Radní již vybrali firmu, která mobilní stěny za 33 milionů korun vyrobí.
    Loni při jarních záplavách kulminovalo Labe v krajském městě na výšce 8,8 metru. Při povodni v roce 2002 dosáhla hladina v Ústí nad Labem 11,8 metru. Obvykle má řeka v krajském městě dva metry.
    Kvůli protipovodňovým zábranám se loni koncem března rozpoutal spor mezi tehdejšími premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) a ústeckým primátorem Petrem Gandalovičem (ODS). Paroubek nařkl vedení města, že v ochraně obyvatel před povodněmi na rozdíl od Prahy zaspalo. Gandalovič oponoval, že protipovodňová opatření jsou záležitostí státu. Média spekulovala o tom, že vzájemné útoky nevyvolaly povodně, ale skutečnost, že oba politici byli lídry stranických kandidátek pro sněmovní volby v Ústeckém kraji.
0 komentářů
přidat komentář