V Peru objevena nejstarší sluneční observatoř západní polokoule

Vložil
ČTK
03.03.2007 14:20
Praha

Washington - Nejstarší sluneční observatoř na západní polokouli objevili experti v Peru. Tvoří ji 13 kamenných věží, které jsou 2300 let staré a jsou poskládány od severu k jihu v řadě na hřbetě jednoho z kopců při peruánském pobřeží, píše agentura Reuters.

    Věže v archeologické lokalitě Chankillo kopírují oblouky, které slunce během roku opisuje od svého východu k západu, sleduje-li je člověk z některé ze dvou speciálně postavených pozorovatelen, nacházejících se asi 230 metrů východně a západně od zmíněné linie věží.
    Kupříkladu v době slunovratu v červnu slunce - sledované ze západní pozorovatelny - vychází těsně vedle nejsevernější věže, tedy zcela nalevo, uvedl jeden z objevitelů observatoře Iván Ghezzi ve svém článku v nejnovějším vydání časopisu Science.
    V průběhu roku se pak místo východu slunce posunuje v  linii věží dále k západu, takže je možné podle tohoto solárního kalendáře stanovit konkrétní kalendářní data. Věže jsou tak svědkem existence raného vyspělého slunečního kultu, konstatovali vědci.
    Chankillo, ležící v  poušti asi 400 kilometrů severně od peruánské metropole Limy, je již dlouhou dobu známé jako rozsáhlé obřadní centrum předincké kultury, které zahrnuje mohutné opevnění, řadu náměstí a budov, včetně chrámu. Doposud však nikdo přesně nechápal, k čemu v tomto středisku sloužila 300 metrů dlouhá řada věží, posazených na nedalekém nízkém kopci.
    Věže, které mají pravoúhlý půdorys a z nichž každá se rozkládá 75 až 125 metrech čtverečních, jsou v relativně dobrém stavu a na vrcholovou plošinu každé z nich vedou dvě schodiště. Mezi nimi jsou pravidelné, asi pětimetrové mezery.
    "Od 19. století existovaly spekulace, že ona řada 13 věží by mohla sledovat pohyb měsíce, ale nikdo tuto myšlenku hlouběji nerozvíjel," připomněl Ghezzi, který vystudoval Yaleovu univerzitu a nyní působí jako ředitel oddělení archeologie při národním kulturním ústavu v Peru. On sám se astronomickým souvislostem věží začal blíže věnovat, když studoval vojenské objekty v komplexu, pocházejícím ze 4. století před naším letopočtem.
    Několik dalších let ale trvalo, než se mu podařilo kontaktovat předního britského odborníka na archeoastronomii Clivea Rugglese, u něhož si chtěl své závěry potvrdit. "Cestou k místu jsem viděl, že je skeptický... Když jsme tam ale po pěti hodinách dojeli a on udělal prvních pár měření, zjistil, že z bodů, které jsme mu ukázali, funguje observatoř dokonale," podotkl Ghezzi.
    "Fakt, že při pohledu z oněch dvou bodů věže jednoduše kopírují oblouky vycházejícího a zapadajícího slunce, poskytuje nejjasnější možný důkaz, že byly postaveny speciálně proto, aby pomohly pozorování východu a západu slunce během roku," uvedl ve svém prohlášení Ruggles, který podle svých slov není objevem nijak zvlášť překvapen.
    "Peru je jednou z neprobádaných archeologických lokalit světa," zdůrazňuje, přičemž si však klade otázku, jaký byl důvod pro tak komplikovanou stavbu. "Znalosti astronomie jsou zásadní pro přežití - pro navigaci, pro sledování zvířat, pro to, aby se člověk dokázal vrátit tam, odkud pochází, aby dokázal sledovat roční období. K získání astronomických údajů však mohly sloužit podstatně jednodušší prostředky. Musíme najít jiné důvody k vysvětlení, proč se tato skupina lidí rozhodla pro konstrukci takovýchto monumentálních věží na vrcholu kopce," dodal.
    "Západní pozorovatelna a do jisté míry i východní jsou velmi prostorově omezené - nevejdou se tam více než dva nebo tři lidé... To napovídá, že zde byl někdo mimořádný, snad kněží, kdo sledoval východ či západ slunce, zatímco na blízkém prostranství slavily a hodovaly davy ostatních lidí," usoudil.
    Také podle Ghezziho středisko ukazuje na vyspělou kulturu, jejíž vůdčí představitelé ho zřejmě používali k obřadním a politickým účelům. "Působivé solární jevy zde mohly pozorovat tisíce lidí. Tyto události mohly být využívány k politické manipulaci," upozornil.
    Psané záznamy ukazují, že Inkové prováděli pozorování slunce před rokem 1500 našeho letopočtu a že jejich náboženství bylo založené na uctívání slunce. "Víme, že v době Inků byly takovéto věže používány k pozorování slunce kolem doby slunovratu, což naznačuje, že se jisté prvky tohoto kultu objevovaly podstatně dříve," uvedl Ruggles.
0 komentářů
přidat komentář