Budovu Národní knihovny má postavit studio Jana Kaplického

Vložil
ČTK
02.03.2007 14:55
Praha

Praha - Nová budova Národní knihovny v Praze by měla vzniknout podle návrhu britského ateliéru Future Systems, který založil architekt českého původu Jan Kaplický. Jeho projekt zvítězil v mezinárodní architektonické soutěži, porota jej vybrala z téměř 400 návrhů. Oznámili to pořadatelé soutěže na dnešní tiskové konferenci, na níž přijel představit svůj návrh také Kaplický.
"Je to překvapení, je to možná nejzávažnější okamžik v mém životě. Doufám, že se uzavřel kruh od doby, kdy mě v roce 1955 nevzali v Praze na techniku jako neuspokojivého žáka. Je to neuvěřitelná čest něčeho takového tady dosáhnout," řekl viditelně dojatý architekt.
Budova o devíti podlažích má tvar širší pyramidy se zaoblenými hranami. "Snažili jsme se, aby měla minimální objem na povrchu země, skladiště pro deset milionů knih je pod zemí. Má neuvěřitelnou barvu, která začíná jako barva šampaňského, žlutozlatá a směrem vzhůru pokračuje barvou už vybublaného šampaňského, skoro bílou. Má obrovské oko, které se dívá na město - na jedné straně na Hrad, na druhé na Staroměstské náměstí," popisuje architekt.
"Jsme nadšený, protože Kaplický je jeden z nejvýznamnějších architektů současnosti a může to být stavba srovnatelná s takovými monumenty současnosti, jako je budova opery v Sydney či kupole na Reichstag či Centre Pompidou v Paříži, je to další posun světové architektury a můžeme být rádi, že taková budova vyroste v Praze," řekl ČTK historik architektury Zdeněk Lukeš.
"Teď už jde jen o to, aby to byla budova evropská, budova ve svobodné zemi, budova krásná a flexibilní. Aby měla krásné výhledy na Prahu - je hodně vysoká, jako Národní divadlo. Musí to být nejmodernější knihovna na světě a bude mít nejkrásnější fasádu z úplně malinkatých dlaždiček, vypadá to trochu jako šupiny kapra nebo kůže," vyjmenoval přednosti a vlastnosti stavby.
Budova je moderní i v interiéru - zahrnuje systém pro expedici knih, který podle Kaplického umožňuje jakoukoli knihu dostat do tří minut od zadání.
Objekt, který má podle současných plánů stát v Praze na Letné, by měl řešit dlouhodobé prostorové problémy Národní knihovny. Náklady na jeho výstavbu se odhadují přibližně na dvě miliardy korun. Vítězství v soutěži neznamená automaticky realizaci. Pro vítězný návrh ale hlasovali i reprezentant Prahy a zástupce UNESCO - stavět se má na hranici pražské památkové rezervace.
Finalisty soutěže byly vedle českého ateliéru HŠH architekti ještě další britské studio Carmody Groarke, dva německé ateliéry (ateliér DR_D, MVMarchitekt + starkearchitektur), dvě studia z USA (ateliér Emergent Toma Wiscombeho a John Reed Architecture) a švýcarský tým Holzer Kobler Architekturen. V čele poroty stála mezinárodně uznávaná architektka českého původu Eva Jiřičná.
Stavby Future Systems jsou radikální a progresivní, mají již typicky oblé a organicky vyhlížející tvary. Jak by jeho návrh přijalo české prostředí, nelze odhadovat. V Česku ještě nic nepostavil, kromě rodinného domu a částí vily v době před svou emigrací.
100 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
GO JENDO GO!!!
xt9
02.03.07 03:34
super! a kdy budou obrazky???
ja
02.03.07 03:54
JK postaví NKP
pipe
02.03.07 03:17
soutež k hovnu
eeeee
02.03.07 03:40
...
ondrejcisler
02.03.07 03:43
zobrazit všechny komentáře