Dnešní přednáška Svatopluka Sládečka

Zdroj
kruh.info
Vložil
Tisková zpráva
01.03.2007 09:10

Čt 01.03.07 19:30

Svatopluk Sládeček, New Work

„Bouda, figurka a relief“


Cyklus přednášek „Brno v Praze“

V roce 2007 se KRUH ve své přednáškové činnosti po delší době opět zaměří na českou architekturu. Do Prahy pozve řadu brněnských architektů. Vybrané téma předznamenala již minulý rok úspěšná přednáška brněnského architekta Zdeňka Fránka.

Série přednášek bude mapovat současnou tvorbu architektů žijících a pracujících v Brně a představí Brno jako - v dobrém slova smyslu - provincii, které vzdálenost od takzvaných center umožnila zachovat si vlastní identitu a tradice. Navázání na tradice je v případě Brna - města, jehož důležitým formujícím aspektem ve 20. století byla moderní architektura - zvláště důležité. Podobu města značně ovlivnilo poměrně krátké, ale plodné meziválečné období. Tuto dobu můžeme považovat za „zlatou“ epochu brněnské architektury, jejíž význam dokonce přesahuje hranice města.

Na počátku 90. let se zdálo, že nastupující brněnští architekti mají dveře otevřené spíše mimo město. Od poloviny 90. let se ale jejich architektura začíná realizovat i v samotném Brně a nezřídka se dostává do popředí českého architektonického dění. Brno se tak stává opět jakousi „regionální metropolí“ české architektury.

Přednášky cyklu BRNO V PRAZE budou probíhat vždy první čtvrtek v měsíci od 19:30 v kulturním sále Hlavního nádraží v Praze. Další informace je možné nalézt na adrese www.kruh.info.


New Work, Svatopluk Sládeček

Svatopluk Sládeček patří mezi velmi originální architekty. Jeho architektura, kterou sám nazývá Figurkativní se vyznačuje velmi svébytnou formou, figurou, figurkou.
Svatopluk Sládeček se narodil v roce 1969 ve Zlíně. Studoval VŠUP, první rok průmyslový design a poté architekturu. Studia dokončil 1994. Už na škole v roce 1991 založil s třemi kolegy studio New Work. Architekt Svatopluk Sládeček je jediným, kdo v ateliéru zůstal z původních členů. V současné době studio New Work působí ve složení Svatopluk Sládeček, Daniela Babíčková, Alice Šimečková, Petra Vašková a Pavel Velecký. V letech 1998 a 2005 obdržel atelier čestné uznání GP OA za budovy Radnice v Šarovech a Rozhlednu na Brdu, v roce 2003 cenu GP OA za interier vily v Kroměříži. Mezi další realizace patří např. rodinný dům v Rajhradě oceněný nakl. Bertelsman jako dům roku 2004, multifunkčí dům v proluce na Nám. Míru ve Zlíně, zástavba proluky ul.Hradební, Františkánské a Krátké v Uh. Hradišti. V roce 2005 uskutečnil atelier New Work ve spolupráci s KGVU Zlín výstavu Figurkativní architektura pro začátečníky.
0 komentářů
přidat komentář