Vsetín ukáže urbanistické studie města, zeptá se občanů na názor

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
28.02.2007 20:40
Zlín

Zlín - Vsetínská radnice vystaví urbanistické studie některých částí města, které na zadání radních zpracovali studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Jejich práce vedl mezinárodně uznávaný odborník na urbanismus, architekt Petr Hurník. Výstava začne ve výstavní síni úřadu 1. března a potrvá do 23. března. Její součástí bude i anketa, v níž se lidé mohou k jednotlivým studiím vyjádřit, informovala dnes ČTK mluvčí města Eva Stejskalová.

    Oblastí zájmu mladých architektů bylo celé centrum města, tedy náměstí Svobody v návaznosti na prostor před radnicí, ulici Svárov a Hlásenku, dále nábřeží Bečvy a Horní náměstí. Jsou to ty části města, které chce radnice v brzké době rekonstruovat. "S autory se snažíme o obnovu města. Vsetínu chybí drobnější domy a úzké uličky, které tady v minulosti byly, a město tak postrádá lidské měřítko. Usilujeme o to, aby se do podoby měst vrátil cit, pohoda a spontánnost," řekl Hurník. Studie navíc vychází z reálných potřeb města, to znamená z nedostatku bytů, prostor k podnikání či volnočasovým aktivitám.
    S návrhy se již seznámili vsetínští zastupitelé, v dubnu pak budou představeny přímo na řešených plochách ve městě. Autoři návrhů budou získávat názory občanů přímo v ulicích, zjištěné údaje poté případně do svých studií zapracují. "Město se tak snaží získat co nejvíce poznatků pro své následné rozhodování o budoucí podobě zmíněných prostranství," dodal Petr Kozel, manažer projektu Místní agenda 21. V jeho rámci jsou architektonické návrhy realizovány. Studie zároveň poslouží jako vstupní podklady pro zpracování žádostí o dotace z evropských fondů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články